Filmer i kärlekens tecken: Berg-Ejvind och hans hustru

Filmer i kärlekens tecken: Berg-Ejvind och hans hustru

Victor Sjöström var en gigant inom stumfilmen, med filmer som Körkarlen och Terje Vigen. I Berg-Ejvind och hans hustru både spelade, regisserade han och skrev manus. 

Hisnande höjder. Filmen utspelar sig på Island i mitten av 1800-talet.

Under 1910-talet stod Sverige på toppen av sin filmiska guldålder. En av giganterna inom filmindustrin var Victor Sjöström som imponerade både som regissör och manusförfattare. 1918 gjorde han Berg-Ejvind och hans hustru efter en framgångsrik pjäs författad av Jóhann Sigurjónsson.

En konstnärsbedrift. Efter Victor Sjöströms succé med Terje Vigen var förväntningarna skyhöga på Victor Sjöströms nya film. Men han höll ställningarna och filmen blev en succé.

Victor själv spelade huvudrollen mot den uppburna stjärnan Edith Erastoff. De båda var djupt förälskade i verkliga livet och Edith var gravid med deras första barn under inspelningen, vilket gjorde att kärleksscenerna ljöd av sensuell utstrålning. Historien om Berg-Ejvind och Halla utspelar sig på Island under mitten av 1800-talet. Berg-Ejvind har länge levt som laglös på grund av att han under sin familjs hungersnöd har stulit ett får. Han kommer under falskt namn till en gård där den rika änkan Halla ger honom arbete. De båda blir förälskade, men det hela kompliceras av att han är förföljd av en fogde som vill sätta honom på tukthus. Kärleksparet tvingas fly och leva som fredlösa uppe i bergen. Andra kärleksfilmer från 1910-talet: Sången om den eldröda blomman (1919), Synnöve Solbakken (1919).

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.