Filmen om hur unga Astrid blev världsberömd

Filmen om hur unga Astrid blev världsberömd

Äntligen kommer filmen om den unga Astrid Ericsson från Vimmerby som blev världsberömd författarinna. Ungdomsårens sorger och dramatik kom att djupt påverka hennes livsgärning.

Astrid Lindgren (1907—2002) lämnade ett närmast ofattbart brett författarskap bakom sig när hon lämnade oss en januaridag för snart 17 år sedan. Berättelser om burleska figurer som Pippi Långstrump och Karlsson på taket. Starka känslor av sorg och övergivenhet i Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Passionerad kärlek i Ronja Rövardotter och idylliskt mys i Bullerbyn och på Saltkråkan. 

GLAD TRIO. De tre systrarna Ericsson, Ingegerd, Stina och Astrid, hade en nära kontakt livet ut.

Att Astrid Lindgrens lyckliga barndom där hon och syskonen “lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekte ihjäl oss”, var en inspirationskälla fick vi tidigt klar för oss. Men på senare år har hela historien om människan Astrid vuxit fram och blivit tillgänglig för fler. Jens Andersens biografi Denna dagen ett liv  (2015) berättade om den unga Astrids liv på 1920-talet då hon fick jobb på lokaltidningen och blev gravid med den 30 år äldre chefredaktören Reinhold Blomberg. Hon tvingades lämna hemorten och föda på ett förlossningshem i Köpenhamn 1926. Sonen Lasse bodde sina tre första år i en dansk fosterfamilj medan Astrid kämpade sig fram i Stockholm. 

Utsatthet, sorg och ensamhet är återkommande inslag i Astrids böcker och det är ur egna svåra erfarenheter som hon hämtade stoff till böckerna och till sin konsekventa hållning att stå på de svagas sida i samhället. Även i hennes postumt publicerade Krigsdagböcker 1939–1945 (2015) får vi starka glimtar ur hennes privatliv. Maken Sture är otrogen och en skilsmässa ligger på lur, men avvärjs. Dock avlider Sture, som är alkoholiserad, redan 1952 och Astrid gifter aldrig om sig. Filmen Unga Astrid med Alba August i titelrollen, som har premiär den 14 september, ger många exempel på den unga kvinnans mod och viljestyrka. En 16-årig Astrid blir inte uppbjuden av pojkarna på dans, men då dansar hon runt med vännen Bertha i en egen charleston. Flätorna flyger, men snart klipper hon av dem och blir korthårig enligt nya modet, trots mammas ogillande och många skratt i Vimmerby. I jobbet som ung journalist är hon nyfiken och produktiv och vi får se henne på reportageresa och ivrigt knattrande på skrivmaskinen.
— Mamma hade blivit en bra journalist, sa dottern Karin Nyman till Minnenas Journal för några år sedan när vi träffades på Dalagatan i Stockholm.

LASSE LITEN. Astrid med sonen Lasse (född 1926) i Stockholm. Lasse bodde i flera år hos fosterföräldrar i Köpenhamn, men Astrid hälsade på så ofta hon kunde.

Men ensam i Stockholm går Astrid en sekreterarutbildning, träffar så småningom Sture och får jobb på förlaget Rabén & Sjögren. Den första boken om Pippi Långstrump ges ut 1945. Där började ett annat liv för Astrid Lindgren, men filmen håller sig till åren när hon fortfarande hette Ericsson. “Filmen visar hur Astrid Lindgren fattade besluten själv och klarade sig när andra svek. Samtidigt är det en berättelse full av människor som försöker göra gott”, skriver Jens Peterson i en recension i Aftonbladet. Han såg filmen redan i vintras på filmfestivalen i Berlin. Ett exempel på en god människa är Lasses danska fostermamma som spelas av Trine Dyrholm. “Alba August spelar en stark, rolig, snabbtänkt, omtänksam medmänniska med berättarlust”, skriver Jens Pettersson och det får mig att minnas mina egna möten på 1990-talet med Astrid Lindgren. Jag arbetade på tidningen Land och tillsammans med Astrid uppvaktade jag jordbruksutskottet med en namninsamling till förmån för det öppna landskapet. Hon skämtade med ledamöterna som stod prydligt uppställda på rad.

“Gör nu som vi säger och rädda kohagarna”, sa hon och tog en ledamot i örat. Den åldrade författarinnan var fortfarande lika oförvägen som 16-åringen på dansgolvet.

STJÄRNA. Alba August som en ung Astrid.

Alba spelar unga Astrid på bio
Filmen: Unga Astrid har premiär den 14 september.
Handlingen: Den unga småländskan och bonddottern Astrid Ericsson vågar ta för sig och utmana tidens föreställningar. Men hon får betala ett högt pris.
I rollerna: Den unga Astrid spelas av Alba August. I övriga roller märks Marie Bonnevie som Astrids mamma Hanna, Magnus Krepper som hennes pappa Samuel August och Henrik Rafaelsen som chefredaktören Reinhold Blomberg, pappa till sonen Lasse.
Se en trailer: Gå in på Youtube och sök på Unga Astrid.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.