Farfar körde släkten i rullebör

Farfar körde släkten i rullebör

Robert Wahlströms farfar Arwid var en mångsidig kraftkarl som byggde hus, dekorerade trappuppgångar och uppträdde på cirkus. Robert berättar om några av hans egenheter.

I varje släkt finns det alltid en och annan person som sticker ut mer än andra. Ni har säkert någon sådan person i er släkt. Själv tänker jag på min farfar Arwid som var en märklig man på många sätt. Jag sitter här på min kammare och försöker skriva ner en historia om honom och alla hans påfund och göromål. Hans fulla namn var Bror Arwid Konstantin Wahlström (1892–1969). Han föddes på Tjurkö i Augerum socken i Blekinge. Kortfattat kan jag säga att hans farfar var officer med placering på Karlsborgs fästning och hela släkten på hans sida kom från Östergötland via Västergötland. Han kommenderades till Blekinge, men Arwids far kom slutligen att bli fängelsekonstapel i Malmö.

Arwid byggde själv sin egen familjs hus i Hohög som ligger i utkanten av Malmö. Han var mångkunnig och blev av dessa skäl sin egen byggherre. Men skulle en och annan ur den närmaste kretsen komma på besök så blev de omedelbart satta i arbete i litet som i stort. Bra många blev fotograferade i hans rullebör (skottkärra) vid dessa tillfällen. Arwid var en kraftkarl och uppträdde på cirkus i sin ungdom tillsammans med två av sina syskon. Han blev med tiden en målaremästare som innebar att han utförde figurativa målningar i de finare husen runt om i Malmö. Han målade marmoreringar, keruber, änglar, slingerväxter, figurer, urnor och mycket mer i trappuppgångar, portar med mera. Han målade även altartavlan i kyrkorummet vid Celsiusgården, Malmös första moderna ålderdomshem. Tyvärr är denna altartavla borta i dag. Men en och annan trappuppgång lyses fortfarande upp av hans utsmyckning. Han hade också uppdraget att hålla i underhållsmålandet av Gamla idrottsplatsens alla byggnader i Malmö.

På gamla dar blev han konstnär och vi minns honom alltid liggandes på soffan där han utförde vad han kallade ”brödtavlor” som försörjde familjen. Mellan varven utförde han en del ”mästerverk” som säkert fortfarande finns hemma hos en och annan familj i Malmö och annorstädes. Historierna hemma från farmors och farfars jular på Hohög var något extra. Musik och skratt och upptåg var en naturlig del i familjen. Men det fanns också en mörk skugga av vemod och tragedier som kom fram vid vissa tillfällen och som handlade om ett betydligt hårdare Malmö under perioden mellan de två världskrigen. Jag ler vid tanken på alla de tillfällen då jag fick hjälpa farmor att pumpa upp hennes spritkök så hon märkligt nog kunde förse hela släkten med julmiddagar, söndagsmat, kalashållning och mycket annat. Det var farmor som i ensamt majestät höll i detta trollspö. Farfar slukade deckare när han inte gjorde något annat. Det hände att han slängde länsman över staketet när de blev osams om hur man skulle tolka lagar och föreskrifter. Det där med integritet var oerhört viktigt för farfar, förstod jag tidigt. Lite av en patriark var han nog också. Ett barn av sin tid som man brukade säga. Han gick pliktmedveten till arbetet varje. Men söndagarna var hans dag, då skulle han passas upp.

Sill och brännvin hörde till och många släktingar och vänner samlades i bersån vid dessa tillfällen. Egenhändigt tillverkade  lutor och munspel och  gitarrer av sparade cigarrlådor kom fram och spred toner i hela området. Med fler supar till sillrumporna kunde det bli riktigt livliga tillställningar samtidigt som historierna blev mer och mer pikanta framåt kvällen. En del av de historierna begrep jag kanske inte som barn, för då hade väl öronen ramlat av mig. Men de hade kanske varit gott att ha kvar dessa historier trots allt. Jag minns att fastrarna fnissade hysteriskt! Kanske återkommer jag med någon annan historia om Arwid. Kanske den när han lärde sin undulat att prata – och vilket märkligt budskap det blev…

GULDGRUVA. Robert Wahlström kan det mesta om Malmös gator och byggnader och vad som timat i staden.
GULDGRUVA. Robert Wahlström kan det mesta om Malmös gator och byggnader och vad som timat i staden.

Häng med Robert på Facebook!
Robert Wahlström, 67, gör succé på Facebook där han sköter gruppen Malmö-ett historiskt perspektiv som har 8 000 medlemmar. Med bilder, bland annat ur sitt eget enorma arkiv, berättar han lärorikt och underhållande om Malmös historia. Oumbärlig kunskapskälla för alla som älskar staden. Han bor i Limhamn i Malmö med hustrun Eva, tre barn är utflugna.
Berätta kort om dig själv:
”Jag har en bakgrund bland annat som kärnkraftsingenjör på Barsebäck i många år. Har släktforskat sedan 1970-talet och på 80-talet gick jag en konstnärsutbildning. Målar tavlor,  precis som farfar Arwid, och har utställningar. Dessutom är jag ordförande i Limhamns museiförening som fyllde 60 i år.”

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.