Fantastiska fynd!

IMG_9266

IMG_9306

I lördags var det dags. I 30 graders värme tog jag cykeln ner till den stora parkeringen vid Galoppbanan i Täby.

Galoppisen hade premiär i helgen och jag och min vän Susanna hade längtat så till den milda grad att allt annat på agendan (läs: en möjlig skolavslutning samt eventuellt bad) fick läggas på hyllan så länge. Den enorma bakluckeloppis var tillbaka och nu var det dags för nostalgispaning på hög nivå.

IMG_9090
IMG_9098En sak som man bör veta när man ska gå på en stor loppis – det är ingen dans på rosor! Vi njuter när vi lunkar fram mellan gångarna av gamla grammofoner, inspelningsapparater, vintagekläder, vanliga second hand-blusar, filmaffischer och skrot. Det är som en liten kista fylld till bredden av både skräp och skatt. Men det måste få ta tid. Man vill titta noga, gräva och pilla. Passa på att prata med de som säljer, skratta och bära. I över fem timmar spanade vi skatter.

”Rea, rea – nu kostar allt 1 krona!”, hojtade försäljarna som höll på att smälta bort i värmen. På kartongerna som stod uppställda under borden stod det ”5 kr” med tusch. På klädhängarna fanns det böljande kläder från 1940-talet till idag.

Det är enormt. Efter att ha köpt fyra klänningar (varav en handsydd från 60-talet), fem andra förtjusande plagg och en morsdagpresent så slog vi oss ned i en liten bit skugga. Vi pustade ut och drack vatten, kisade mot vad som var kvar av loppisen. Det var då jag skymtade den:

Två stånd längre bort fladdrade en prislapp på en vit resväska från 1940-talet. Det gick inte att se vad det stod, men ”40 kronor-någonting”. Om du har läst förra numret av Minnenas Journal så vet du att jag är överförtjust i gamla resväskor. De är fantastiska som inredning och förvaring. Och där stod den, väskan, och stirrade mig i ögonen.

IMG_9123 IMG_9139

Jag kunde se mig själv framför mig med en nyköpt väska. Släpandes på loppisen tillsammans med två andra kassar fulla med nya kläder och en kameraväska. Plöjandes igenom folkmassan på Galoppisen. Jag vände mig lojt till min vän. ”Den kostar inte 40 kronor, va?” ”Nej, 40 kronor-någonting, 140 kanske?”

Vi reste oss upp och prislappen fladdrade till. ”40 kronor”. I butik, och särskilt i Stockholm så kostar de flera hundra kronor. Jag fällde varsamt upp den. En välbevarad yta. ”Jag tar den!”, hörde jag mig själv säga och fumlade fram två tjugolappar.

Så där gick jag. Fullpackad med saker under en av årets hittills varmaste dagar. Och var lycklig. Morgonen efter fick jag ett sms i telefonen. ”Känner mycket för att spontanloppisa faktiskt”. Spontanloppis är en av mina främsta favoritaktiviteter. Så vi tog cykeln ner till parkeringen igen. Andades in luften och började om. Det kommer att bli en farlig sommar.

IMG_9112IMG_9109 IMG_9134

I dessa tider bör man ha ögonen öppna. Om du blir sugen på att fynda så kolla även in den stora bakluckeloppisen på Solvalla! Och blir det regn så bekymra dig icke; Antik- och vintagemässan pågår, som jag nämnt tidigare, för fullt på Årsta Slott under lördagen och söndagen. I Skåne kommer även den 200kvm stora inomhusloppisen i Stockamöllan nu till helgen.

IMG_14_30240

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.