Fantastiska fordon!

MGA 1956
MGA från åt 1956. Foto: Sjöberg bildbyrå.

Ingenting väcker väl minnen som en gammal bil! De flesta har väldigt starka känslor för den första bilen som de ägde, trots att det bara var en gammal skrothög. Eller kanske var det en liten leksaksbil som man hade när man var liten?

Fordon säger mycket om den tid då de blev tillverkade; prioriterade man design, kraft eller miljö? Tyvärr blev ju miljön ofta satt i baksätet. Trots det får vi inte glömma att många av de första idéerna till bilar var riktigt miljövänliga. I Sverige var den allra första bilen en ångbil! Den provkördes 1892 i Ysta, och du kan se en bild på den här nedanför. Den finns att se i sin fulla prakt på Johannamuseet i Skurup! Man prövade även elbilar runt år 1910. Dessvärre klarade sig inte batterierna så långt och snart blev de utkonkurrerade av riktiga motorer.

Efter andra världskriget började bilmarknaden att blomstra och trafiken blev tätare på våra gator. Detsamma gällde dessvärre avgaserna. Men det gjorde att elbilen kom tillbaka på marknaden igen, och tur var väl det!

Gamla idéer kommer på nytt, mycket kan vi lära oss av vår egen historia. I den pågående utställningen Framtidens fordon – nu och då i Malmö Museer kan du få se den utveckling och kika på en fantastisk samling av nostalgiska bilar, flygplan, motorcyklar och mycket mer! Den startade 28 mars och slutar i december. Jag anar att den kommer att väcka många minnen till liv!

 

Ångbilen Cederholmaren är Sveriges äldsta bil. Foto: Sjöberg Bildbyrå.
Ångbilen Cederholmaren är Sveriges äldsta bil. Foto: Sjöberg Bildbyrå.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.