EWK världens bästa Karlsson

EWK världens bästa Karlsson

Ewert Karlsson (EWK) var en genial samtidsskildrare. Hans teckningar publicerades i tidningar världen över och han blev utsedd till världsmästare i teckning tre gånger. Utan ord satte han pennspetsen på vad som hände i världen.

Det har sagts om EWK att hans värsta fiender inte förmådde känna sig förargade av hans vassa karikatyrer. De kände sig bara smickrade att få finnas till i hans skissblock.
Om ordförande Mao, Sydafrikas diktator PW Botha eller president Nixon begrundade sina gärningar efter att ha blivit föremål för EWKs penna vet vi inte. Men om de följde med världens stora tidningar bör de då och då ha sett sig själva i en narrspegel, ritade av en bondson från Rävbrinken i Mogata socken utanför Söderköping.

EWKs teckning av alla statsministrar från 1932 till 1994. Per Albin Hansson, Axel Pehrsson-Bramstorp, Tage Erlander, Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ola Ullsten, Ingvar Carlsson och Carl Bildt.
EWKs teckning av alla statsministrar från 1932 till 1994. Per Albin Hansson, Axel Pehrsson-Bramstorp, Tage Erlander, Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ola Ullsten, Ingvar Carlsson och Carl Bildt.

Ewert Karlsson började sin bana inom lantbruket men kände att han hade ett annat kall. 1951 tog han steget till att bli tecknare på heltid. Han började så sakta utmejsla sin alldeles egna stil som anställd på RLF-tidningen (föregångaren till Land), medverkade allt mer frekvent i Aftonbladet och senare i tidningen Land.
Dieter Strand, legendarisk journalist på Aftonbladet, skrev: ”Så högt gillade vi EWK-teckningarna att han en period på söndagarna fick fylla halva ledarsidan. Den vanliga förstaledaren hade vi kastat ut. Det blev ingen folkstorm. Bara en socialdemokratisk minister hördes muttra att Aftonbladet glömt söndagens ledande text, vad skulle man nu tro på. EWK är ledaren , sa vi.”

Som den bondson han var såg han hur den ohämmade tillväxten under 60-talet skövlade våra naturtillgångar. Hur skogar försvann, hav förgiftades och hur landsbygden utarmades på människor. En tro på framtiden som kom på skam. EWKs teckningar fångade förändringen med misstro och humor.

Bonden kör golf­bagar – är det böndernas framtid? (Teckning från 1991.)
Bonden kör golf­bagar – är det böndernas framtid? (Teckning från 1991.)

EWK reste i världen och såg tillståndet ur sitt eget perspektiv. En av hans mest berömda teckningar är Moder Jord. Den afrikanska kvinnan gravid med en hel kontinent och ryggen full av ungar. Teckningen som gav honom utmärkelsen som världsbäst i teckning 1967.

Bilden på en Mao sprängfylld av kommenderade medborgare som läser Maos lilla röda med öppna munnar och en drakes svans renderade EWK ytterligare en världsmästartitel 1969. Listan kan göras lång på hans betydande verk som tecknare. Utan ord satte han pennspetsen på vad som händer i vår värld. Astrid Lindgren skrev till EWK och undrade: ”Vad har du fått för ögon som ser det du ser och ger ut till en häpen värld?”

Draken Mao. Bilden av ett entonigt sjungande folk med en självvald dikator gav EWK världsmästartiteln i teckning 1969.
Draken Mao. Bilden av ett entonigt sjungande folk med en självvald diktator gav EWK världsmästartiteln i teckning 1969.

Världsbäst i teckning

Namn: Ewert Karlsson (EWK).
Född: 1918 i torpet Rävbrinken, Mogata socken i Östergötland.
Död: 2004 i Huddinge söder om Stockholm.
Utmärkelser: Tre gånger världsmästare i det inofficiella världsmästerskapet i teckning i Montreal.

Moder Jord. Världsberömd bild ritad av EWK 1967.
Moder Jord. Världsberömd
bild ritad av EWK 1967.

 

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.