Eva Henning, 1920–2016: En lysande stjärna har lämnat scenen

Eva Henning, 1920–2016: En lysande stjärna har lämnat scenen

Begåvat par. Eva och Hasse var äkta makar både i verkliga livet och på vita duken. Här i Banketten från 1948.

Eva Henning var en av 1940-talets högst skattade skådespelerskor och gjorde under Hasse Ekmans regi många filmroller som gått till historien. Nu har Eva gått ur tiden, 95 år gammal. 

Den 10 maj 1920 föddes en flicka i Newark, USA som skulle komma att slå den svenska biopubliken med häpnad när hon blev vuxen. Flickan var Eva Henning, född Wetlesen. Sina första sex år levde Eva i USA, men när föräldrarna skildes flyttade hon med sin mamma till Sverige. Och tur var väl det för annars hade Sveriges filmiska stjärnhimmel fått klara sig med en stjärna mindre.Eva gick på teaterskola i Storbritannien och började sedan på Dramatens elevskola 1938. Dock tog hon aldrig examen utan ville hellre satsa på en filmkarriär.

Gruppbild på teaterfamiljen Anker ur Kungliga patrasket (1945). Från vänster syns på övre raden Olof Winnerstrand, Ester Roeck-Hansen och Hasse Ekman. Undre raden: Hilda Borgström, Edvin Adolphson och Eva Henning.
Gruppbild på teaterfamiljen Anker ur Kungliga patrasket (1945). Från vänster syns på övre raden Olof Winnerstrand, Ester Roeck-Hansen och Hasse Ekman. Undre raden: Hilda Borgström, Edvin Adolphson och Eva Henning.

Som 20-åring gjorde hon debut på vita duken i Gentleman att hyra (1940). Genombrottet kom tre år senare i titelrollen i Åke Ohbergs Elvira Madigan (1943). 1944 spelade hon mot Hasse Ekman i Stopp! Tänk på något annat och de blev blixtkära. Hasse lämnade fru och barn och gifte sig med Eva 1946. Hasse inspirerades mycket av sin hustrus talang och skrev många roller direkt för henne. Han regisserade henne i tio filmer mellan åren 1945 och 1960. I sex av dessa spelade paret även mot varandra, bland annat i Banketten (1948) och Gabrielle (1954).

Eva Henning i en laddad scen ur filmen Banketten (1948), skriven och regisserad av hennes dåvarande man Hasse Ekman.
Eva Henning i en laddad scen ur filmen Banketten
(1948), skriven och regisserad av hennes dåvarande man Hasse Ekman.

I sin makes regi firade Eva filmiska triumfer då han hade förmågan att ge henne roller som passade hennes poetiska, lite sorgsna utstrålning. Biopublik och recensenter var hänförda. Hon gjorde sitt livs roll 1950 som Dagmar Brink i Flicka och hyacinter. Hasse skrev i sin 1955 i sin memoarbok Den vackra ankungen: ”Han trodde att han skrev en roll för sin hustru, i själva verket skrev han den om henne. ’Fröken Ensam’ med sin starka karaktär och fasta vilja, med sin obönhörliga rätlinjighet, med sin intensiva renhetslängtan; med sina ideal och sin gåtfulla slutenhet – det var Eva.”

Vacker som en dröm passade Eva i de flesta kreationer.
Vacker som en dröm passade Eva i de flesta kreationer.

Men även Ingmar Bergman ville arbeta med Eva och gav hennes roller i Fängelse (1949) och Törst (1949). Det ledde bland annat till att hon tilldelades Svenska Filmsamfundets plakett för insatserna i Törst och Banketten (1948). Om den sistnämnda filmen sa Bergman: ”Eva Henning är så bra! Så jävlar-in-i-helvete bra!” Efter åtta års äktenskap gick Hasse och Eva isär. Eva gifte sedan om sig med den norske teaterchefen Toralv Maurstad och flyttade till Norge. Bara några gånger återkom hon till Sverige för att göra film. 1972, för hela 44 år sedan gjorde hon sin sista roll som Ture Sventons privatsekreterare i Ture Sventon – Privatdetektiv.

En scen ur filmen Flickan från tredje raden (1949) där Eva Henning spelar en ängel och Hasse Ekman en teaterdirektör.
En scen ur filmen Flickan från tredje raden (1949) där Eva Henning spelar en ängel och Hasse Ekman en teaterdirektör.

Efter det lämnade Eva filmvärlden helt och hållet. Då hade hon hunnit med 32 filmroller och en hel del teater. Dock var hon lite av en Greta Garbo, förtegen om sitt liv och undflyende. Därför vet vi tyvärr ganska lite om hennes som person. Det har i flera decennier varit tyst kring Eva Henning. Hon har fortsatt bo i Norge och levt ett liv långt bort ifrån rampljuset. Den 18 april 2016 dog hon, 95 år gammal. Vila i frid, Eva och tack för allt du gav!

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.