Errol Flynn var den störste på bio

Errol Flynn var den störste på bio

Han var vår störste matinéhjälte och det är 80 år sedan han gjorde Robin Hoods äventyr. Errol Flynn dog tidigt men lever för evigt i Sherwoodskogen.

OFÖRGLÖMLIG. Många har gestaltat hjälten, men visst är Errol Flynn den ”riktige” Robin Hood.

Errol Flynn fäktades och spände bågen mot allehanda skurkar i det gamla England och publiken satt med stora ögon i biosalongen, beundrande hans mod och styrka. Dessutom var han snygg och godhjärtad som ingen annan och väl värd att bli älskad av den vackra Lady Marian.

Olivia de Havilland, som spelade Lady Marian i filmen Robin Hoods äventyr med premiär 1938, medverkade i flera andra filmer med Errol Flynn. ”Vilken man han var! Han var den mest attraktive, magnetiske, charmigaste varelsen i hela världen”, sa hon i en intervju 1986. Hon blev förälskad i honom, men inledde aldrig något förhållande. Olivia de Havilland såg kanske tidigt den rastlösa, självförbrännande sidan hos Flynn. Den som ledde till hans för tidiga död. Flynn föddes 1909 i Tasmanien och hoppade tidigt av skolan som han tyckte var hopplöst tråkig. I stället gav han sig ut på äventyr som pärlfiskare i Stilla havet och guldgrävare på Nya Guinea. År 1933 reste han till England och lyckades få en roll i en lågbudgetfilm. Det var så Hollywood upptäckte honom och resten är historia med klassiker som genombrottsfilmen Kapten Blod  1935 och Slaghöken 1940 för att ta några exempel utöver Robin Hood-klassikern.

Flynn kunde vara tuff på filmduken, men sällan endimensionell. Det fanns en busglimt i hans ögon, men ibland också något vekt, sorgligt och vädjande. I filmen De dog med stövlarna på 1941, där han gör en romantiserad roll som general George Armstrong Custer, tar generalen till flaskan när hans karriär går i stå före slaget vid Little Big Horn. 

MÅNGBOTTNAD. Bakom hjältemyten fanns en människa som brände sitt ljus i båda ändar och skapade skandalrubriker.

Flynn tog också privat till flaskan, men började redan under sin strålande karriär på 1930- och 40-talet. Missbruket tog sig groteska former som att han injicerade vodka i apelsiner, berättas det. Hans kärleksliv var splittrat med fyra barn i tre olika äktenskap och med otaliga andra förbindelser. Flynn friades 1942 för anklagelser om våldtäkt på två minderåriga flickor, men bilden av filmhjälten fick sig en knäck och när Hollywood slutade göra de äventyrsfilmer som var Flynns specialitet gick det utför. Den vackre, atletiske charmören hade gjort sitt och i en av sina sista roller i Solen har sin gång  1957 spelar han en försupen, i förtid åldrad och desillusionerad man. Den rollen låg nog nära honom själv, skriver Sara Griberg i en artikel i Allt om Historia 2009. I oktober 1959 visade SVT filmen De dog med stövlarna på. Dagen efter, den 14 oktober, dog Errol Flynn på riktigt. 

50 år senare gjorde jag en intervju med Lars Franzon, Flynnfantast med en lägenhet full av minnen och alla Flynns 50 filmer på rad. ”Hur man än vänder och vrider på det så kommer jag alltid tillbaka till Robin Hoods äventyr. Det är filmernas film där Errol är som bäst”, sa Lars Franzon som också ville nyansera bilden av privatpersonen Errol Flynn som en buse och suput. ”Jag tror han trivdes bäst när han fick sticka ut till havs med sin båt. Där fick han vara ifred”.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.