Eric avslöjade nazisternas hemlighet

Eric avslöjade nazisternas hemlighet

Svensk-amerikanen Eric Erickson blev rik på olja. Men han var minst lika framgångsrik som spion. Under andra världskriget hjälpte hans insatser de allierade att besegra Tyskland. 

Urmakaren Fritz W Eriksson, född 1862 i Ystad, anlände till New York med fartyget Circassia i juni 1887. Han bosatte sig i Brooklyn där han hade en liten butik för klockor och smycken. Fritz gifte sig med Lydia från Västergötland och de fick fyra barn, två söner och två döttrar.

Sonen Henry stannade i Brooklyn och blev försäkringsmäklare, medan sonen Eric drog till Texas för att skapa sig en förmögenhet i oljebranschen. Där träffade han Joseph S Cullinan, grundaren av The Texas Company, som blev något av en mentor för honom. Cullinan övertalade honom att läsa vidare och 1921 utexaminerades Eric från Cornell University.

Han återvände till The Texas Company och skickades vid 25 års ålder till Tokyo som operativ chef för Asien. Året därpå förflyttades han till Stockholm där han blev företagets Skandinavienchef.

Äkta par. Eric med sin hustru Elsa. De bodde på Djurgården i Stockholm.
Äkta par. Eric med sin hustru Elsa. De bodde på Djurgården i Stockholm.

Nu inledde Eric jakten på den perfekta hustrun. I ett brev till brodern Henry beskrev han i detalj hur hon skulle vara beskaffad: utåtriktad, språkkunnig, berest – och så skulle hon ha perfekta tänder … Han tycks ha hittat rätt kvinna, för 1925 gifte han sig med Elsa. Paret bosatte sig på Djurgården och hans kontor hade ett fashionabelt läge mellan Kungsträdgården och Nybroplan.

Efter ett par år lämnade han The Texas Company och startade ett eget oljeföretag. Affärerna blomstrade, Eric och hans hustru umgicks i Stockholms societet och Eric hade uppnått det liv han drömt om.

 

Prins Carl
Prins Carl

En av Erics allra bästa vänner var prins Carl, son till prins Carl av Sverige och prinsessan Ingeborg av Danmark, sonson till Oscar II. Carls tre systrar Margaretha, Märtha och Astrid gifte sig alla kungligt, medan Carl var något av familjens svarta får, charmerande, festglad och liksom Eric lite av en playboy.

Carls familj tillbringade somrarna på egendomen Fridhem i Kolmården. Eftersom han själv var hertig av Östergötland får man anta att han ofta samlade sina vänner på Fridhem och kanske var detta anledningen till att Eric skaffade ett eget sommarnöje i närheten?

Företaget gick strålande och var huvudleverantör av olja till Tyskland. Eric själv hade många kontakter i Tyskland och reste ofta dit, även efter krigsutbrottet.

År 1942 fick han ett brev från sin bror Henry, som kritiserade honom för att göra affärer med nazisterna när hans fädernesland nu var i krig med Tyskland. Dessutom var Erics brorson, Henrys son, inkallad i den amerikanska armén för att bekämpa tyskarna.

Brevet tycks ha gjort intryck på Eric, för han kontaktade USA och erbjöd sina tjänster. Han kände väl till var de tyska oljeanläggningarna låg och kunde lämna noggranna koordinater för dessa till de allierade. Dock hade tyskarna stor produktion av syntetiska bränslen och var dessa anläggningar låg var mycket hemligt.

Låtsad vänskap. Eric odlade sina kontakter med Hermann Göring för att få information.
Låtsad vänskap. Eric odlade sina kontakter med Hermann Göring för att få information.

Eric utökade nu sina kontakter med tyskarna och låtsades själv vara nazist. Även prins Carl följde med på resorna till Tyskland, han tycks ha varit den ende som var helt införstådd med vad som pågick. Eric umgicks i de högsta kretsarna, hade en tysk älskarinna och ett obegränsat resetillstånd undertecknat av Heinrich Himmler. Han umgicks även en hel del privat med Hermann Göring och hans fru, som var ofta sedda gäster i sommarhuset. Detta medförde att han förlorade sina vänner och svartlistades av de allierade. Hans hustru fick ett nervsammanbrott när hon såg hur societeten vände henne ryggen; inte ens hon kände till vad Eric egentligen höll på med.

Men Eric var framgångsrik; han lyckades få fram var de syntetiska bränslena tillverkades, vilket ledde till att de allierade kunde bomba anläggningarna och tyskarna fick slut på bränsle till krigsmaskineriet.

Dwight D Eisenhower
Dwight D Eisenhower

I juni 1945 hölls en stor bankett till Erics ära i New York. Där avslöjades det för svensk press, näringslivet, kungafamiljen och ledande politiker att Eric på intet sätt hade varit nazistsympatisör, utan hela tiden hade spionerat för de allierades räkning. General Dwight D Eisenhower berättade att Erics insatser under kriget var ovärderliga, de hade lett till att kriget slutade ett eller till och med två år tidigare än det skulle ha gjort utan hans hjälp. Eric fick också ta emot Amerikanska presidentens frihetsmedalj ur president Trumans hand. Efter detta välkomnades Eric med öppna armar tillbaka till den svenska societeten.

I början av 1950-talet skrev Alexander Klein en bok om Erics bravader under kriget, The Counterfeit Traitor. Tio år senare gjordes det även en film, baserad på denna bok, med William Holden i rollen som Eric Erickson.

Eric stannade i Sverige efter kriget. Hans äktenskap var i praktiken slut, men av olika skäl tog det många år innan de skildes. Så småningom gifte han om sig och flyttade till Sydfrankrike, där han dog 1983. Hans andra hustru skänkte då tolv lådor med efterlämnade papper, brev och fotografier till Riksarkivet, där de finns än i dag.

Andra intressanta artiklar