Ensam på prärien i 47 år

Ensam på prärien i 47 år

– Det var en märklig känsla att stå vid det lilla huset på prärien, berättar Gulla Ivarsson. 
Sommaren 2008 åkte hon med sin familj till Kanada för att se platserna där släktingar en gång levat och bott. Här är hennes berättelse om makens farbror och farfar.

En välbehövlig vilopaus. Leonard 1926.
En välbehövlig vilopaus. Leonard 1926.

Uncle Leonard föddes 1895 i Lövås, Andertorp i Småland. Han var mittbarn i en syskonskara på elva barn. Två av hans äldre syskon, George och Hjalmar, hade redan åkt till Kanada och skaffat sig mark och blivit nybyggare.

1912 lämnade 17-årige Leonard Sverige tillsammans med sin far Josef Alfred som också ville prova lyckan i Kanada.

Leonard skaffade mark på prärien, odlade majs och vete och byggde sig ett enkelt litet bostadshus (bilden ovan) och ett fähus. Livet på prärien var tufft och ensligt, utan både vatten eller el, men ändå levde han ensam i det lilla huset utanför Fir Mountain i 47 år. Det enda sällskap han hade var om en indian kom förbi.
1960 flyttade Leonard tillbaka till Sverige och Anderstorp där han dog 1987, 92 år gammal.

I denna oansenliga  stuga bodde den framgångsrike Josef Lindholm. Bilden är tagen 1926, före den tragiska olyckan.
I denna oansenliga stuga bodde den framgångsrike Josef Lindholm. Bilden är tagen 1926, före den tragiska olyckan.

Leonards pappa Josef Alfred Johanson, som var 58 år när han flyttade från Sverige med sonen, tog sig namnet Josef Lindholm när han kom till Kanada. Det gick bra för honom i det nya landet. Han fick stora skördar och hade fått ihop bra med pengar. ’Bara några år, sedan far jag hem’, resonerade han.

Men så hände det ohyggliga: Hösten 1927, när han var ute och körde med häst och vagn, mötte han en skördetröska. Hästen blev vettskrämd, föll i sken och rusade okontrollerat. Josef föll av och släpades efter vagnen. Benet gick rätt av, stack ut ur byxan och benpipan plöjde en fåra i marken. Det var en fasansfull syn för läkaren som tur i oturen råkade komma förbi olycksplatsen.

Benet gick inte att rädda och efter stora mängder whisky opererades Josef och försågs sedermera med träben.
Efter ett par år åkte han äntligen hem till Sverige, men återvände snart till sin farm i Kanada igen. Josef dog 1934, 80 år gammal, och ligger begravd på en liten kyrkogård mitt ute på prärien.
Inskickat av Gulla Ivarsson, Landeryd. 

Leonard utbildade sig till ångmaskinist i Kanada och skötte stora ångdrivna tröskmaskiner.
Leonard utbildade sig till ångmaskinist i Kanada och skötte stora ångdrivna tröskmaskiner.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.