En tidig kvinnlig regissör

En tidig kvinnlig regissör

Den folkkäre skådespelaren och sångaren Edvard Persson behöver knappast någon närmare presentation. Här sitter han som poliskonstapel och ser godmodig ut under inspelningen av filmen Skanör-Falsterbo året 1939. Damen bredvid honom, som spelar borgmästarens husföreståndarinna, är inte lika välbekant. Hon heter Ingrid Luterkort (1910–2011) och det här är hennes fjärde filmroll; det skulle bli många fler genom åren.
Ingrid Luterkort (född Eklundh) växte upp i Lund och på familjens gård i Småland. Hon utbildade sig först till kantor. Studerade sedan vid Dramatens elevskola 1932–34 och tillhörde samma kull som de blivande stjärnorna Ingrid Bergman, Signe Hasso och Gunnar Björnstrand.
Ingrid Luterkort var inte enbart skådespelare utan även en av Sveriges första kvinnliga teaterregissörer, verksam bland annat vid Helsingborgs stadsteater. På 70-talet undervisade hon i teatervetenskap vid Stockholms universitet och i flera år läste hon Dagens dikt i radio.
Och så sent som 2006 hade hon en roll i Jean Racines pjäs Fedra på Dramaten – med sina 95 år var hon den äldsta skådespelare som medverkat i teater på nationalscenen. Inte nog med det, året efter gjorde hon en av sina sista filmroller i Underbar och älskad av alla.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.