En sprillans ny bebis!

Retro BB
BB på Södersjukhuset för 70 år sedan, under 1940-talet. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

IMG_5750om

Jag och Sofie har känt varandra sedan dagis. Hon gick på röda avdelningen och jag gick på gröna. När vi skulle ha idrott tillsammans så möttes våra blickar i Stora hallen för första gången. Vi såg på varandra med avsky. Det tog en idrottslektion för att vi skulle bli vänner. När vi blev utkullade så satte vi oss tjurigt på var sin sida av bänken. Fröken sa till oss så motvilligt hoppade vi ihop. Vi började prata. Började fnissa. 22 år senare håller vi fortfarande ihop och i måndagskväll ramlade ett meddelande in i min inkorg. ”Vattnet har gått”. 

Jag var på helspänn det dygnet som följde. Jag mindes när Sofie kom förbi mig i höstas och jag frågade hur det gick med hennes bröllopsplaner. (Du kan se det fantastiska vintageinspirerade bröllopet som gick av stapeln i juni här.) Jag frågade om hon hade hittat någon brudklänning? ”Det är just det”, sa Sofie. ”Det blir lite knepigt för jag är gravid.” 

Barnafödelse är en konst, även om det är lättare nu än det var förr. I Sverige har vi haft jordemödrar, eller så kallade jordegummor, som fungerade som barnmorskor förr. Det var kloka kvinnor med kunskap som ofta hade gått i arv. De åkte hem till kvinnor och hjälpte dom igenom förlossningen. Sverige var tidig med barnmorskeutbildningar, redan år 1708 kom den första. Och år 1777 kom regler som sa att en barnmorska måste gå två år i lärlingstid, få en läkare att godkänna henne och sedan examineras. Dessa krav behövde dock tas bort ute på landsbyggden eftersom man inte hade råd att skicka alla barnmorskor till Stockholm för en sådan utbildning.  Genom åren har vi lärt oss mycket och tekniken har utvecklats. Trots det så blir man ju så klart nervös när det är dags.

Sofie är nämligen först ut bland mina vänner med att skaffa barn. Efter hennes sms kunde jag inte sova på natten. Jag visste att Sofie och Fredrik skulle få jobba hårt. Till och med 1960-talet fick pappan inte vara med inne på förlossningen, men nu kan de vara en av de allra viktigaste stöttepelarna inne i rummet.

IMG_5733om1 IMG_5827om1Men allting gick bra. Efter några timmars arbete, som kvinnor har gjort i alla tider, så kom ett nytt liv till världen. Flickan skrek upp rummet som fylldes av nya andetag. Och de kunde pusta ut.

I torsdags var jag där för att träffa undret. En fjunig, vacker, alldeles nykläckt person som jag kommer att älska. En person som inte vet mycket om livet än men som har haft turen att få komma till Sofie och Fredrik, hunden Bosse och katten Hedda.

Sofie satt där i sin säng, trött och nöjd med sitt flickebarn. En liten skatt med stora ögon och skrynklig hud. Runt fotleden hade hon fortfarande sitt BB-band och vid naveln stack en bit av navelsträngen ut. Min Sofie med sitt barn. 

Även om det känns som att tiden står still nu så kommer det att gå väldigt fort. Om bara fyra år så kanske denna skrynkliga människa ska ha idrott på dagis. Kanske träffar hon en vän. En vän som kommer att hålla livet ut.

IMG_5808om1
IMG_5741om

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.