En resa till Japan

IMG_3120

När jag gick i fyran så satt jag mitt emot min klasskompis en skoldag. Han pratade om sitt sommarlov och att han skulle åka till Japan. Detta land som låg så långt borta och som jag bara kunde drömma om. Han fick åka till Japan varje sommar för att hälsa på sin släkt där och jag minns hur jag frågade om jag fick följa med i hans resväska. Jag hade insett att ett land med både snö och apor måste vara fantastiskt. Plus alla dessa fantastiska drakar, som jag trodde var japanska symboler.

Så 16 år senare pockar barndomsdrömmen på igen. Min vän Susanna berättar att hennes bror är i Tokyo i ett halvår och hon tänker minsann hälsa på. Och hon vill ha med sig mig och sin karl Ricky! Hjärtat slog hårt av lycka, nu gällde det att undvara lite tid pengar – tänk om jag skulle kunna åka.

Drömresan gick från Arlanda en söndag. Vi for till Beijing i Kina och bytte flyg.  Ett väldigt kopparprytt tak mötte oss på flygplatsen. Små kinesiska hus var återskapade i en liten sjö med vatten inne på flygplatsen och man kunde roa sig med att dricka vatten ur små strutformade papperskoppar.

Vi kom till Tokyo på kvällen. Staden glänste utanför tågfönstret. Lysrör och lampor svischade förbi. I ett fönster stod ett par och tränade balett. Staden som sprakar i neon på nätterna och har ett varmt töcken över sig på dagarna välkomnade oss. Fukten i luften är svår att beskriva. Den är som en vägg när man går ut ur planet och sedan förvandlas den till en lång, varm kram. Susanna sa att kändes som när man var kall ända in i märgen, fast tvärtom.

IMG_3442 IMG_3454

Gatorna kantades av enorma spelhallar. Här finns hundratals retrospel och alldeles nya TV-spel som inte har släppts i Sverige än. Färgglatt och högljutt. En gammal tant satt och rökte vid sin spelmaskin som hon aldrig hade gjort annat och unga japanskor stod med hopfulla ögon och försökte få tag i enorma Hello Kitty med en järnklo. Ibland gick det.

En helt annan miljö mötte oss nästa dag. På morgonen tog vi tåget och lämnade Tokyo. Stadsvyn byttes ut mot jättelika berg helt klädda i grönt. Skogen täckte bergssidorna. Vi for till nationalparken till Chūbu-Sangaku och till bergen Kamikōchi för att vandra. Resan kantades av djupa stup och turkosa och smaragdgröna floder. Det var inte svårt att förstå hur alla japanska sagor och myter en gång hade snickrats ihop.

Vårt hotell låg ute i bushen. Här fick vi ta av oss våra skor och kläder och byta om till tofflor och japanska morgonrockar, som säkert har något fint namn som jag inte kan. Hotellet låg i en liten by mitt bland bergen och bestod endast av några hus som kantade en liten väg. Alla var väldigt vänliga och efter en bits vandring fick vi bada i ett stekhett bad under bar natthimmel. På morgonen överaskades vi av en fantastisk frukost med grönt te, rökt lax och rökta fikon på ett sprakande löv. Det doftade ljuvligt.

IMG_3113om IMG_3083

Vi hade tur, dagen var den kyligaste hittills. Bara runt 25 grader. När vi steg ut i parken så bredde naturen ut sig runt oss och skogen kantades av kristallklart vatten. De jättelika bergen som såg ut som snälla jättars ryggar. Alldeles böjda och mjuka. Jag såg både björkar och kaktusar, det är en fantasieggande natur. Floderna som ringlade mellan klipporna var iskalla och gröna lös klädde alla träd.

Efter en lång dags vandring for vi tillbaka till staden Matsumoto, där vi skulle byta bussfärden mot tåg mot Tokyo. Här spatserade vi förbi ett slott från 1500-talet, som stod i all sin prakt vid staden. Förr kallades den korpslottet på grund av sin svarta fasad. Den har inte alltid stått lika ståtlig, under många år lät man den förfalla. År 1872 skulle den säljas på auktion och det hotades med att byggas om. Tack och lov gick medborgarna i Matsumoto mot det tillsammans med Ichikawa Ryōzō och de lyckades få slottet i stadens ägo. Idag står det och glänser i solen. Runt om finns en vallgraven med jättelika karpar, guldfiska, fagra svanar och näckrosor med lotusblommor.

Förutom medeltida slott, vackra damer i kimonos, god mat och vackra parker var det staden Tokyo som vi florerade mest i under resan. Och här fanns det en hel del fräsiga områden och vintagebutiker! Där hittade jag bland annat den här fantastiska vintageklänningen från 50-talet. De är inte helt lätta att hitta till – så det här var det lugna inlägget. I nästa får ni höra allt om Tokyo och de fantastiska fynden som gömmer sig där!  Då kommer allt om den otroliga staden som en gång brann ner och de svårfunna, men fantastiska, vintagebutikerna. IMG_3671omIMG_3267om IMG_3381


 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.