En kärlekssaga med många bottnar

En kärlekssaga med många bottnar

Hjalmar Söderbergs klassiker Den allvarsamma leken har blivit filmad många gånger. Den första filmatiseringen kom 1945 med Viveca Lindfors och Olof Widgren som Lydia och Arvid. 

Komplicerat förhållande. Arvid och Lydia når aldrig riktigt fram till varandra.

En av de mest mångbottnade kärleksskildringarna i den svenska litteraturen skrevs 1912 av Hjalmar Söderberg. Den allvarsamma leken handlar om den självständiga Lydia Stille och journalisten Arvid Stjärnblom och deras komplicerade kärlekshistoria. Båda karaktärerna är undflyende och svåra att förstå sig på vilket gjort att deras relation ständigt omtolkats i nya tidskontexter och filmversioner.

1945 kom den första filmen, regisserad av Rune Carlsten som lustigt nog var Hjalmar Söderbergs svärson. I huvudrollerna syntes Olof Widgren (Helena Bergströms morfar) och stjärnskottet Viveca Lindfors. ”En stämning av sekelslut, av melankoli och brustna illusioner”, skrev en av många imponerade recensenter. 1977 kom den andra filmatiseringen, nu med Stefan Ekman och Lil Terselius i huvudrollerna, och så sent som 2016 en version med Sverrir Gudnason och Karin Franz Körlof som kärleksparet.

Andra kärleksfilmer från 1940-talet: Ombyte av tåg (1943), Sonja (1943), Appassionata (1944), Driver dagg faller regn (1946).

Vackert foto. Karl-Erik Alberts stod för filmens fina foto.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.