En bit antikt till helgen!

Retro segelbåt
Dessa pojkar skulle kanske haft användning av en kompass? Taget 23 april, 1940 vid Sveavägen i Stockholm. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Jag minns så tydligt när jag som sjuåring önskade mig en kompass av min pappa. I min värld var det en väderbiten kompass, kanske i mässing, som många händer hade rört vid. Det var så jag hade fått för mig att kompasser såg ut. Man tryckte på en knapp och så fälldes en lucka upp.

Istället fick jag en kompass som min pappa fått med i en tidning. Den var i svart plast. Glanslös och klumpig. Jag sa tack och försökte älska den men min förvirring var stor – kunde kompasser se ut så här också? Den hade ju inte seglat på de sju haven, haft saltvattenstänk på sig och gungat i en sjömans ficka.

I efterhand har jag insett att det jag ville ha var en antik kompass. Kanske var det något som jag hade sett i sagor eller på film. Jag ville hålla i ett objekt som hade tummats på, älskats och används. Den känslan av lycka som jag får över en bit historia har fortfarande inte gått över.

I helgen kommer det att pågå en hel del trevliga auktioner ute i Sverige – för den som letar efter något bortglömt och älskat. På Rosendalsslott börjar en visning nu på söndag där man auktionerar ut ting från år 1615 och framåt. För en aning nyare ting, från de senaste hundra åren, kan du kika på Sommarauktionen som är nu på torsdag i Hallands Auktionsverk. Varje månad kan även fynda lite allt möjligt på Börjessons Auktionskammares månadsauktion – den drar igång nu på lördag men på hemsidan kan du redan se vad som är uppe till försäljning. Och så har vi Antikmässan i Sunne nu i helgen!

Om du istället vill hålla hårt i semesterpengarna men är nyfiken på gamla dagar så får du inte missa de fantastiska fotografierna från Sörmlands bortglömda arkiv! Här ser vi Eskilstuna under 1950-talet, glimtar av vardag och svunna livsöden. På hemsidan kan du kika på alla foton som ställs ut nu i sommar. Och har du tur och är nära Sörmland i sommar så kan du finna bilderna utställda på olika platser från 14 juni-30 september.

Vad angår min barndomsönskan: nu ligger min gammelfarfars kompass hos mig i tryggt förvar. Med en mässingsram och slitet glas. En sjömanskompass som följt med i vått och torrt och bär med sig riktiga avtryck från förr.

Retro folkets park
Så här kunde det se ut i Eskilstuna år 1956. Ett ungt par delar på sin dricka i Folkets park. Foto: Sjöberg Bildbyrå