En 60-talsprovokatör!

207862
Carl Johan De Geer år 1964. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

I veckan var det konstutställningsbesök på tapeten. Min vän och min kära bror tog mig under armen och ledde mig till Färgfabriken i Stockholm. Där möttes vi av humor, mörka vrår och konstnären Carl Johan De Geer i egen hög person.

Det första man möts av i hans utställning ’Ledtrådar’ är hur budskapen som skapades för 50 år sedan fortfarande är aktuella.

Under 1960-talet började han sitt konstnärskap och var en av den tidens mest färgstarka personer. Genom åren har han skapat många verk som har blivit kultförklarade. Kommer ni ihåg hans affischer emot nationalism och vapenvägran med titeln Svik fosterlandet, var onationell? De ställdes ut på Galleri Karlsson år 1967 men blev beslagtagna av polisen. Han var och förblir en konstnär som väcker både irritation och glädje.

IMG_8271IMG_8338 IMG_8304

TV-serien ’Tårtan’ är ett annat projekt som många minns. Från början var det inte tänkt att TV-serien skulle provocera, det var mer ett skojigt projekt som två otroligt filmintresserade pojkar, Carl Johan och hans vän Håkan Alexandersson startade på 1970-talet. Men serien blev fort mycket omtalad, precis som den satiriska tidningen ’Puss’, som han var med och startade och även proggbandet ’Blå tåget’ som han var medlem i. Han gjorde även textiltryck i 10-gruppen, så hans kreativa ådra var det inget fel på.

I ’Ledtrådar’ så finns hans gamla verk, de omtalade affischerna, men även målningar, tryck och skulpturer från idag. Det känns som att man kryper under huden på en emotionell person som ständigt har den där glimten i ögat. Han berör sitt arv, sin uppväxt och omvärlden i form av kaotiska målningar med satiriska kommentarer. Vi såg skulpturer med nostalgiskt allvar och en hel arbetshörna där fotografier och papper ligger utslängda. Humorn ligger alltid där någonstans och skräpar.

IMG_8308

IMG_8346
Carl Johan De Geer i egen hög person. Med måttbandet och den färgstänkta rocken i högsta hugg.

 

Utställningen ’Ledtrådar’ håller på till den 17 maj, i Färgfabriken i Stockholm, och jag rekommenderar den varmt. Om du vill se den klassiska TV-serien ’Tårtan’ med en gång så kan du klicka här och se ett avsnitt!

Ett annat hett tips för lite 1960- och 70-tals influenser är utställningen ’POP! Design-Culture-Fashion’ hos Regionmuseet i Kristianstad! Från och med 15 juni får vi här se en massa kända designerplagg från den tiden som ska ha influerats av dåtidens konst och musik.

För att inte tala om all nostalgi som man kommer att kunna hitta på de kommande loppisarna  i sommar! (Mer tips om de kommer nu i veckan – bland annat om min storfavorit!!)

 

IMG_8329

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.