Emma var en hjälte i det tysta

Emma var en hjälte i det tysta

Billy Bengtson, tidigare chef­redaktör för Norra Skåne, berättar om sin mors moster Emma som i alltid hade tid för samhällets olycksbarn. Emma är en av de många bortglömda hjältarna i folkhemmet.

Så skönt de hade det i gröngräset med kaffebricka och allt, Emma Johnsson, längst till höger och Alma Bohlin, som uppfostrades i Emmas barndomshem. Paret till vänster liksom hunden är okända. Bilden är sannolikt tagen någon gång på 1920-talet i Biskopsmåla i nordvästra Blekinge i närheten av Emmas hem. Emma var min mors moster och hela släktens välgörerska. Det var sällan hon lånade sig till picknick eller andra nöjen. Hela hennes liv handlade om hårt arbete och uppoffring för andra. Samtidigt som hon var småbrukare tog hon hand om sina gamla föräldrar, sin funktionshindrade bror och en systerson som sedan emigrerade till USA och deltog som bombflygare under andra världskriget. Under första världskriget när livsmedelsbristen plågade nationen tog hon emot barn från mindre bemedlade släktingar och stekte pannkakor med mjölk från sina kor till de överlyckliga ungarna.

Hon visade också omtanke om samhällets olycksbarn. Missbrukare fann tröst och stöd hos henne efter att ha blivit avvisade hos dem som haft bättre råd och möjlighet att hjälpa än moster Emma. Kanske fann hon större fördrag med hedningar och utstötta än med sådana som var kristna bara till namnet men inte till gagnet. Själv uppfattade jag henne som kärv och tråkig vilket var både orättvist och oförståndigt. Men vi barn begrep inte hennes rika men kärva humor. Hennes slit på det lilla småbruket liksom hennes omtanke om sina medmänniskor kunde vi hennes närstående aldrig riktigt fatta. Hon var en av dem som utan högtidligt tal och stora åthävor lade grunden till folkhemmet. När hon avled i augusti 1972 lämnade hon en bättre värld bakom sig än den som hon gått in i 94 år tidigare. Emma förblev ogift. Alma gifte sig med Erik Bohlin, som tjänstgjort på sjön för att sedan gå i land och bli varvsarbetare i Sölvesborg. Alma blev en hängiven medlem i Frälsningsarmén och befordrades till himmelen några år efter Emma.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.