Ellen Rasch och Anita Björk på shoppingrond

Ellen Rasch och Anita Björk på shoppingrond

Två väninnor står och tittar in i skyltfönstret till en antikbutik. Det är i början av 1950-talet och förmodligen i Stockholm. Vet någon läsare? Den ena av dem pekar entusiastiskt på något föremål medan den andra tycks mindre intresserad.

Båda är välkända och uppburna scenkonstnärer. Det är Ellen Rasch (född 1920) som står till vänster. Hon är premiärdansös vid Kungliga teatern och en av landets främsta ballerinor. Under sin karriär dansar hon alla de klassiska huvudrollerna, älsklingsrollen är Giselle. 1952 syns hon också på bio i den svensk-italienska dansfilmen Eldfågeln med Hasse Ekman som regissör. Från 1962 och 30 år framåt driver hon en balettskola i Stockholm.

Hennes väninna är skådespelerskan Anita Björk (1923–2012) som under många år är knuten till Dramaten. Genombrottet på scen kommer med Jungfruleken 1948. Filmen Fröken Julie, i regi av Alf Sjöberg, kan tre år senare bli en inträdesbiljett till Hollywood; Anita Björk får provfilma för självaste Alfred Hitchcock men allt faller på att hon lever ihop med den fortfarande gifte författaren Stig Dagerman – vilket antas störa den amerikanska biopubliken.

Porträttet vid butiken har tagits av den skicklige fotografen KG Kristoffersson. Det finns med i Hon, kameran och jag, en bok från 1955 som lär ut konsten att fotografera kvinnor i svartvitt. Några andra som fångas av linsen är Gaby Stenberg, Anita Ekberg och Harriet Andersson.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.