Efter boksuccén: Folkhemmets mat i Majs kokbok

Efter boksuccén: Folkhemmets mat i Majs kokbok

Kristina Sandbergs boktrilogi om hemmafrun Maj blev inte bara en läsarsuccé. Den gjorde oss också nostalgiskt hungriga. Nu kan du själv laga Majs mat.

Unga Maj träffar Tomas och blir tidigt med barn. De gifter sig, men äktenskapet är inte särskilt lyckligt och Maj har ständig ångest. Hon kommer från enkla förhållanden i en familj med många barn i trångbodd lägenhet och ska nu passa in i en helt ny miljö. Tomas tillhör en övre medelklass i Örnsköldsvik och det ställs höga krav på mat och etikett när släkten träffas. Hur ska det gå för Maj? Tack och lov bär hon med sig kunskap och känsla för matlagning, mamman har jobbat som kokerska. Vid spisen lyckas Maj på något sätt att hitta sin plats och till och med accepteras (nåja) av den förnäma och krävande svärmodern. Vi ska inte avslöja för mycket om innehållet i Kristina Sandbergs gripande trilogi som sålts i 200 000 exemplar och belönats med Augustpriset 2014. Men historien om Maj, som utspelas från 30-talet till 70-talet, är redan en klassiker och kommer att leva länge som en av de stora skildringarna av folkhemmet.

Under läsningen blir vi väldigt hungriga när Maj bjuder på allehanda pärlor ur husmanskostens rika skafferi. Pepparrotskött, höns i curry, makaronipudding – hjälp, vad gott. Och så Toscapäron till efterrätt! Tack och lov har nu Kristina Sandberg i samarbete med Lotta Kühlhorn kommit ut med en kokbok om Majs mat. Recepten är hämtade ur de kokböcker som Maj själv använder, främst Prinsessornas kokbok och Husmoderns köksalmanack. ”Dåtidens husmödrar hade mycket kunskap om hur man bäst skulle ta hand om råvarorna. Att laga mat efter deras recept är att göra en spännande tidsresa”, skriver Kristina Sandberg i kokboken I köket hos Maj (Norstedts)  som kom ut i höstas. Kokboken bjuder till exempel på en hel gåsmiddag med svartsoppa och allt det andra underbara som ingår. En aktuell meny i dessa Mårten Gås-tider. Här bredvid får du tips ur boken på en snabb, men läcker sockerkaka, som familjen kan avnjuta till kaffet medan ni tillsammans planerar en nostalgisk middag från förr. Förhoppningsvis är vi numera mer jämställda i köket än hemma hos Maj som fick dra hela lasset själv.

kokbok

Böckerna blev en storsuccé
Kristina Sandbergs trilogi om Maj består av delarna Att föda ett barn (2010), Sörja för de sina (2012) och Liv till varje pris (2014). De handlar om en hemmafrus liv i Sverige under några decennier i mitten av 1900-talet. Bland många hyllande recensioner passar den här bra ur Norra Skåne: ”Kristina Sandberg  har en besynnerlig förmåga att göra vardagliga, små händelser till något nagelbitande spännande”.

NJUT. Sockerkakan som Maj bakar. (Bild ur boken I Majs kök).
NJUT. Sockerkakan som Maj bakar. (Bild ur boken I Majs kök).

Smaka på Majs sockerkaka
Ur böckerna:
” Nu ångrar hon sig, vill verkligen gå hem och koka en kopp starkt kaffe och mammas sockerkaka på två ägg, två koppar socker, två koppar mjöl, jäspulver och vanillin, men inte för mycket, ett halvt hekto margarin, helst smör förstås, en knapp kaffekopp vatten.
(Att föda ett barn, sidan 145)
”De äter den ännu varma kakan, som fågelungar i deras kupade händer, ja kanske ser de inte just den bilden, men något ömtåligt, heligt, kan man tänka så om en kaka, de äter under tystnad, andakt.”
(Sörja för de sina, sidan 104)

Gör så här: Sockerkaka
Smörj och brödbeströ formen. Sikta eller blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Sätt till smaktillsatsen. Rör ned det smälta smöret växelvis med mjölken eller grädden och mjölet. Slå smeten i den iordninggjorda formen. Grädda kakan i svag ugnsvärme omkring 35–45 minuter.

2 ägg
200 g strösocker
1 och en halv msk smör
1 och kvarts dl mjölk eller grädde
2 tsk bakpulver
175 g vetemjöl

Smaktillsats:
En halv msk rivet citron- eller apelsinskal eller 2 tsk vaniljsocker eller 5 skållade, rivna bittermandlar
(Recept ur Stora kokboken 1946)

OBS! Matskedarna var större förr, ta därför 50 g smör. Svag ugnsvärme är ungefär 150 grader.