Drömmarnas roadtrip

Christina Schollin
Christina Schollin i en fantastisk Renault. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Ibland önskar jag att jag hade en bil. Att bara kunna få slå igen bildörren, trycka gasen i botten och köra ut på en landsväg. Tänk så mycket som jag skulle kunna hitta på vägen!

Ta till exempel på Sveriges lääängsta loppis som drar igång nu till helgen. En 47 km lång loppis som kommer att gå mellan Stöde och Borgsjö på Ljungandalsvägen! Den slingrar sig på en vacker väg vid skog och vatten, precis söder om E14. Mellan kl 10.00-18.00 kan man åka och fynda hur mycket som helst. Lite längre ner i Sverige finner vi även Gästriklands största loppis. Jisses!

En annan dröm-roadtrip skulle vara att åka till detta fantastiska, som jag läser om i nyaste numret av Minnenas Journal, väg 190 – Retrovägen. Mellan Göteborg och Nossebro kan man kika på gamla mackar från 50-talet, butiker från 20-talet och gå in i hus helt inredda i 60-talsstil. Om du passerar så är det bara att knacka på att gå in och uppleva nostalgin. Allt längs väg 190 är öppet för besökare under onsdagen som kommer i slutet på varje månad, så passa på den 25 juni. Men om du är i Alingsås-krokarna redan nu i helgen så kan du kika på den årliga auktionen vid Dala i västra Bodarne! Då kanske du även får med dig lite nostalgi hem.

IMG_3867om

Dessvärre så har jag ju ingen bil än. Jag har en cykel. Men det behöver inte hindra mig! Under 1940-talet cyklade man överallt under sin semester. Jag har räknat ut att det skulle ta 22 timmar och 2 minuter att cykla till Sveriges längsta loppis. Eller 23 timmar och 31 minuter att cykla till Retrovägen. Detta är dock utan paus. Min bästa vän berättade att hennes farmor cyklade från Vallentuna till Paris under kriget. Så 43,9 mil är kanske inte är något att klaga på?

Tack och lov pågår det en hel del marknaderna i min närhet också. Inne i Stockholm i Skanstull har Trädgården öppnat upp sin Sommarloppis! Den kickade igång förra lördagen och håller på under flera lördagar under sommaren. Så är ni i närheten – missa den inte! Sen har vi de stora bakluckeloppisarna i Solvalla och i Täby nu i helgen.

Och vem vet, en framtida cykelloppis kanske kommer en dag. Alla som inte har en bil skulle kunna ta sin cykel dit för att sälja och köpa det som de skulle kunna få med sig. Jag har balanserat hem ett och annat på cykeln så visst funkar det med lite vilja! Och det skulle verkligen vara en miljövänlig loppis, med både begagnade ting och ingen bensin! Men jag anar att det kanske är en aning för hurtigt.

 

Retro cykelsemester
Förr cyklade man flera mil på sin semester! Foto: Sjöberg Bildbyrå