Döttrarna får oss att minnas Lasse Kühler: ”Han var en stor glädjespridare”

Döttrarna får oss att minnas Lasse Kühler: ”Han var en stor glädjespridare”

Dansaren, skådespelaren och underhållaren Lasse Kühler gick bort 2014, men minnet av hans långa karriär som glädje-spridare lever vidare. Nu i en bok. – Vi har slutfört ett skrivande som han själv påbörjade, säger döttrarna Marie och Cathrin.

DANSANTA. Både Cathrin (tv) och Marie har dansat i pappas Lasses fotspår.

Vi träffar naturligtvis Marie Kühler Flack, 52, och Cathrin Kühler Sperl, 54, i den legendariska dansskola i Stockholm som pappa Lasse startade 1976. Det var Sveriges första showdansskola där Lasse lärde många att dansa, använda sitt kroppsspråk och bli mer uttrycksfulla på scenen. Marie Särneholt, Björn Skifs, Peter Jöback och Lisa Nilsson är några exempel på kända artister som han tog sig an i olika skeden av deras karriär.

– Skolan var hans allt, minns Marie och Cathrin när vi går runt i lokalerna. I en monter ligger Lasses dansskor och en kunglig medalj som han fick för sina insatser inom dansen året innan han gick bort. På plats finns också Guldmasken, Privatteaterchefernas pris, som han tog emot 2001. Lasse var både lärare och högklassig artist. Många minns hans samarbete med Eva Rydberg i olika revyer och krogshower från början av 1970-talet och framåt.  År 1975 var de populära programledare i SVT:s jullovsmorgon.
– Vi hängde med pappa överallt, säger Marie och berättar om uppväxten med föräldrarna som skilde sig när systrarna var fem och sju år.
– Vi hjälpte till bakom manegen i Cirkus Scott när pappa och Eva var clowner där. Hos mamma var det mer vardagsliv. En lyckad kombination för oss barn! Både Marie och Cathrin har dansat vidare i pappas fotspår och har egna, fina karriärer.  Marie är en motor i de kända Hjalmar-revyerna tillsammans med sin man Peter Flack. Hon startade också dansskolan Entré i Örebro som numera drivs i Medborgarskolans regi.Cathrin är danslärare och rektor för pappas dansskola som har 4–500 elever.

LÖKEN. Lasse i filmen 47:an Löken blåser på 1972 med Tjadden Hällström som befäl.

Dans, show och underhållning löper som en röd tråd genom familjen. Maries dotter Amanda till exempel spelar med i Hjalmar-revyerna. Scengenen föddes kanske hos Lasses älskade mamma Astrid som tävlade i charleston på Umeå stadshotell. Hon fick sonen att börja dansa med orden:
– Är du bara hel och ren och kan dansa kommer du att träffa många vackra kvinnor i livet! Lasses biologiska pappa hette Verner Zingmark från Astrids hemstad Umeå och var en känd konferencier och dragspelare. Han var gift med en annan kvinna när Lasse blev till och faderskapet hölls hemligt tills Lasse var 30 år gammal. Med Verner finns det ytterligare en koppling till artistlivet som ni märker.

Scenen tog över Lasses yrkesliv sedan han i Stockholm först kombinerat kurser och uppträdande med en konditorutbildning. Men dygnets timmar räckte inte till och Lasse har berättat hur han en gång tuppade av en morgon och slog sig så att blodet rann ner i wienerbrödsmeten.
– Han inspirerade så många med sin entusiasm, säger Cathrin när vi pratar vidare om Lasses karriär. Pappa var helt fri från fördomar och välkomnade alla till sin skola. Det är aldrig för sent att börja dansa, sa han alltid.
– Han hade liksom barnasinnet kvar hela livet och glädjen i dansen behöll han ända till slutet, säger Cathrin. Pappa hade problem med hälsan de sista åren och låg ofta på sjukhus. Där lärde han läkare och sjuksköterskor att ta ut danssteg. Han blev aldrig för dålig för en bugg. Lasse Kühler var inte bara en fenomenal dansare, hans mimik och kroppsspråk är obetalbart och fullt i klass med storheter som Nils Poppes. Notera också hans insatser som koreograf, till exempel i succén Pippi Långstrump med Siw Malmkvist på Folkan i Stockholm 1980.

FULL FART. Lasse i farten på Nalen i Stockholm 1958. Danspartnern heter Monica Wahlstedt.

Under tolv år skrev Lasse Kühler ner sina minnen från ett spännande liv i den svenska artistvärldens centrum.
– Han har ett målande språk med många anekdoter, säger Marie och skrattar. En handlar om när han annonserade för sin nyöppnade showdansskola. Pappa väntade sig en strid ström av anmälningar. Men ingen hörde av sig! Det visade sig att han glömt att ange telefonnummer och adress i annonsen. Marie och Cathrin har sammanställt Lasses text med hjälp av Monica Forsberg, känd låtskrivare bland annat, och ägnat mycket tid åt bilderna.
– Boken blir lite som ett fotoalbum med texter om hans liv, säger Cathrin. Till glädje för alla pappas vänner, fans och gamla elever. Självklart är det också en historisk resa genom nöjes-Sverige under andra halvan av 1900-talet. Boken som heter Lasse Kühler – en dansares grundsteg och snedsteg utkommer nu i februari.

SPARKEN. Hög benföring med Eva Rydberg och Björn Skifs inför en show.

En älskad dansman
Namn: Lasse Kühler, född i Norberg 1938. Växte upp i Abrahamsberg i Stockholm. Gick bort 2014.
Bakgrund: Började dansa på Kindahls dansskola och blev senare en suverän stepp- och showdansartist som uppträdde på krogar och teatrar. Slog igenom brett i olika shower och föreställningar med Eva Rydberg. Gjorde huvudrollen i två filmer om 47:an Löken. Startade sin dansskola 1976.
Familj: Blev kär i Monica Ohlsson som sjöng i kören på en turné med Riksteatern. De gifte sig och fick döttrarna Cathrin och Marie. Skilde sig 1970, ”mitt livs största snedsteg”, har han kallat skilsmässan. Men de förblev vänner.
Förebild: Gene Kelly (Singing in the rain) var en favorit.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.