Dekadenta 20-tal!

20tal1

Bakom kameran skymtas dekadens, glittriga klänningar, höga hattar och 20-talets kortklippta page. Det luktar rök i hela lokalen. Vid matbordet går det vilt till och mannen med den frigjorda kvinnan i sitt knä håller för sitt ansikte och skrattar när kameran glider förbi. Dansgolvet är stort men trångt. Kvinnor i manliga uniformer, herrar i smink, kvinnan i 1920-tals klänning står ovanför dansgolvet och viftar med armarna.

Känner du igen det? Nej, det är inte en scen ur filmen ’The Great Gatsby’. Det är GKSS maskerad på Grand Hotel år 1929. En riktig pärla från svunna tider. Bilden här ovan och de äldre bilderna nedan är från ett filmklipp från den riktiga festen!

Dessa stilbilder från maskeraden är fantastiska i sig. Vi är så vana vid att se gamla, gulnande bilder där personerna är uppställda och alldeles stela när de tittar in i kameran. Man får en känsla av att det var så annorlunda förr. Att det som hände då var så otroligt länge sen. I den här filmen från år 1929 får vi istället se deras liv, deras fnissande jag och att en fest år 1929 inte var så annorlunda från de idag. En aning mer dekadent kanske.

20tal6 20tal7

För mig är 1920-talet en tid av förändring. Man började äntligen acceptera kvinnan, i Sverige röstade vi igenom kvinnors rösträtt år 1919 och år 1921 fick alla rösta för första gången. Deras kortklippta frisyrer och korsettlösa kroppar fick äntligen andas. Det var en tid av frigörelse, 50 år innan 1970-talets demonstrationer.

År 1974 kom sedan den första Gatsby-filmen ut, baserad på Fitzgeralds bok ’The Great Gatsby’ som publicerades år 1922. På 70-talet var det en riktigt storfilm och modet i filmen kom att spegla modet på gatorna under lång tid. Detsamma gällde förra året då den nya produktionen och filmen ’The Great Gatsby’ hade premiär. Då den 10 maj år 2013, sattes 20-talet på kartan igen och plötsligt skulle alla se ut som Jordan Baker, den mystiska karaktären med sin svarta page och långa cigaretthållare. Klädkedjor som H&M visste att filmen skulle komma ut en lång tid innan den hade premiär. De förstod att många skulle inspireras och en stor del av deras kollektioner blev 1920-talsinspirerade. Det enda problemet var att filmen blev försenad i ungefär ett år sägs det. Kollektionerna och inspirationen kom ut någon säsong för tidigt. (Inte mig emot, då jag kunde hitta allt ett år senare på loppis!).

Inspirationen blev till fester. Under hela förra året fanns maskerad- och temafesterna i 1920-taletsanda över hela världen. I London, LA, Sverige – det spelade ingen roll vart man var. Frisörerna började klippa den populära pagen, männen började ha sin snedbena och vintage- och antikaffärerna synades i kanterna efter raka och glittriga 20-talsklänningar. Gärna för att hyra, att köpa kan nämligen vara mycket dyrt! En 1920-talsklänning kan ha vackert tunt tyg, glaspärlor ditsatta för hand och en otrolig ålder. Många gånger kostar de flera tusen kronor.

20tal3 20tal4

För mig föll det sig så underbart att min vän Kris Neko från Paris skulle komma till Sverige när han fyllde år under sommaren. Det skulle ställas till med storkalas och givetvis maskerad! Maskerader har förekommit frekvent bland mina vänner sen min artonårsdag, jag har haft en fantastisk tur.

Jag och Susanna ordnade upp maskeraden. Vår fina vän Carl Johan bor i ett kapell från sekelskiftet som han har rustat upp så att det ser ut som sitt forna jag. Här brukar de riktigt stora evenemangen få vara, så här skulle det bli! Kris hade valt temat ’Great Gatsby vs Cabaret’. Ni kanske känner igen den här filmen? Vilket drömtema!

Så här kommer en glimt av Kris maskerad – foton tagna av eminenta Michaela Lindén. Och om två veckor fyller min bror 30 år, då blir det storfest i kapellet igen. Och maskerad förstås:

_MG_5312

_MG_5159_MG_5689_MG_5579 _MG_6065

_MG_5743_MG_5338 _MG_5337


_MG_6106_MG_5321_MG_5774 _MG_5190om
_MG_6032

_MG_5407_MG_5206om