Den svenska superstjärnan Ann-Margret: Elvis gav henne en ”blomstrande gitarr”

Den svenska superstjärnan Ann-Margret: Elvis gav henne en ”blomstrande gitarr”

Tänk att tjejen från Valsjöbyn i Jämtland var en av dem som kom Elvis Presley närmast in på livet! Men superstjärnan Ann-Margret, 75, har framförallt en egen karriär att vara stolt över.

Viva Las Vegas från 1964 blev en av de populäraste Elvisfilmerna. Den handlar om racerbilföraren Lucky Jackson (Elvis) som kommer till Las Vegas för att delta i en tävling, men som behöver pengar till en ny motor i bilen. Han träffar Rusty (Ann-Margret), blir förälskad och efter diverse äventyr och förvecklingar så slutar det lyckligt med giftermål. Den nya motorn betalas av Rustys pappa. Elvis, 28, är i fin form och filmen anses vara en av de bättre med rockkungen i huvudrollen. Mötet med den unga, häftiga Ann-Margret är nog en av anledningarna och Elvis blev inte bara förälskad på filmduken, enligt myterna. De båda ska ha haft en kort, men intensiv romans. Hur som helst grundlades en vänskap som höll livet ut. Ända fram till sin död 1977 skickade Elvis en blombukett till Ann-Margret när hon hade premiär på en krogshow. Buketten var bunden i form av en gitarr! När Elvis begravdes 1977 var Ann-Margret på plats för att ta farväl av sin ”själsfrände” som hon kallade rockikonen.

HETT PAR. Elvis Presley och Ann-Margret i Viva Las Vegas.
HETT PAR. Elvis Presley och Ann-Margret i Viva Las Vegas.

Ann-Margret (Olsson) föddes 1941 i Stockholm. Efter bara några månader flyttade familjen till Valsjöbyn i Jämtland. Kort därefter lämnade pappan familjen för att resa till USA. Redan vid två års ålder uppträdde Ann-Margret för soldater som kom till hennes farmors bageri i Jämtland. Men 1946 flyttade mor och dotter till Wilmette, Illinois i USA, där familjen återförenades. Ann-Margret lärde sig engelska, tog danslektioner och började uppträda. Hon upptäcktes i början av 60-talet av den legendariske komikern George Burns som gav henne en roll i sin Las Vegas-show. Det blev upptakten till en makalös karriär som sångerska, artist och filmstjärna. Hon har medverkat i ett 70-tal filmer och TV-serier, släppt ett 60-tal skivor och gjort succé i en rad krogshower. Den vackra svenskan fick smeknamnet ”Djuret” och uppmärksammades som välsvarvad sexsymbol. Det kanske är mindre känt att hon blivit Oscarsnominerad två gånger för sina roller i 70-talsfilmerna Tommy och Köttets lust. Men hon har också drabbats av svåra olyckor. År 1972 föll hon ner från en ramp, skadades svårt i ansiktet och bröt fyra revben. Ann-Margret låg i koma i flera dagar, men stod på scenen 10 veckor senare. Hon har också brottas med alkoholproblem och sorgen över att inte få egna barn, men har hela tiden tagit sig igenom kriserna, också när maken, skådespelaren Roger Smith, blev svårt sjuk i mitten av 80-talet. Hans hälsa stabiliserades och 2017 kan de fira ett 50-årigt äktenskap. Inte så vanligt bland kändisvärldens superstjärnor.

För superstjärna är hon, Ann-Margret, och fortfarande aktiv. Hon gör till exempel en roll i filmen Going in Style med bland andra Morgan Freeman och Michael Caine. Filmen har premiär 2017. Ann-Margret har inte tappat kontakten med Sverige trots alla år i USA. Hon har utsetts till Årets svenskamerikan flera gånger och fått ta emot Vasaorden av kungen. ”Den största utmärkelse som jag någonsin tilldelats”, kommenterade en lycklig  Ann-Margret som ändå kan jämföra med att hon fem gånger vunnit det prestigefyllda filmpriset Golden Globe och en gång det eftertraktade TV-priset Emmy. Under Vietnamkriget uppträdde hon för de amerikanska soldaterna och prisades för det 2015.

Ann-Margret besökte Valsjöbyn häromåret i samband med en dokumentärfilm om hennes liv som visades i SVT. Hon fick ibland leta efter orden, men svenskan fungerade trots att Ann-Margret lämnade landet redan före skolåldern. ”När hon nu talar om sin födelseby gör hon det med ett ytterst charmigt norrländskt ö, och det glittrar om hennes obrutna svenska vokaler när hon talar om sina släktingar och vänner, om Eva, Johanna och sin uncle Kalle”, skrev Kurt Mälarstedt i DN när han träffat Ann-Margret 2001. Hon och maken Roger bor i Beverly Hills, Hollywood, som det anstår en riktig filmstjärna. Hon har mött och spelat mot de allra bästa skådepelarna ur tre generationer och liksom Marilyn Monroe sjungit för president John F Kennedy. Vilken resa det blev för tjejen från Valsjöbyn.