”Den roliga revyn förde oss samman”

”Den roliga revyn förde oss samman”

Bibbi Gustawson och Inez Gullinder spelade revy tillsammans på 1950-talet. Nu bor de i samma portuppgång och umgås dagligen! – Vi har många roliga minnen, säger Bibbi och Inez.

NU. Bibbi och Inez är still going strong efter 60 år.

Bibbi och Inez är båda födda i Södertälje och de jobbade på stadens jätteföretag Scania–Vabis (idag Scania) i mitten av 1950-talet. Båda arbetade med olika administrativa uppgifter och deltog med liv och lust i företagsrevyn som uppfördes under några år med olika innehåll varje säsong.

Eldsjälen Harry Odin var motorn i projektet som blev mycket populärt bland företagets tusentals anställda.
– Revyn innehöll mycket sång och dans och så tog vi upp lokala händelser i roliga sketcher, berättar Inez och Bibbi. Ett tiotal anställda medverkade, alla amatörer, och fick strålande recensioner i lokaltidningen. ”Alltsammans har blivit en piffigt blandad cocktail som man begärligt dricker till sista droppen. Körsbäret bland alla dessa välsmakande ingredienser är Bibbi Wiberg, en ung dam som sprudlar av livsglädje och verkligen har den rätta revygnistan”, skrev signaturen M.Z. efter premiären 1956. Ni gissar rätt, Bibbi hette Wiberg innan hon gifte sig. Revyn framfördes i företagets matsal och hade ett proffsigt stuk.
– Vi hyrde kläder i en butik i Stockholm och hade hjälp av en duktig sminkör, säger Bibbi.

POPULÄRT. Scania–Vabis-revyn var mycket populär på företaget under några år på 50-talet.

Vi skrattar gott åt de roliga bilderna i hennes fotoalbum där minnena blir så levande. Här dansas det cancan för fullt och publiken vrider sig av skratt under sketcherna. Det var inte konstigt att arbetarna visslade uppskattande när revyns kvinnor passerade förbi på verkstadsgolvet under veckorna.
– Vi hade väldigt roligt under repetitionerna, minns Inez, och medger gärna att hon kan längta tillbaka till denna glada tid.
– Man kom varandra nära och åtminstone en förälskelse spirade i kulisserna, säger Bibbi. En annan kul grej var att företaget bjöd revy-artisterna på lunch på Berns i Stockholm när årets föreställningar var över.

LÄTTFOTADE. Södertäljes tjusigaste dansare på 50-talet fanns nog på Scania–Vabis.

Efter en fem-sex år på företaget slutade Inez och Bibbi för att jobba med annat. Efter tiden på Scana–Vabis blev Bibbi arbetsförmedlare och Inez jobbade som extraresurs på en skola. De möttes på Gnestatåget för en 4–5 år sedan och började umgås. Och inte nog med det, numera bor de i samma portuppgång i centrala Gnesta och träffas dagligen.
– Vi sjunger i kör, spelar boule, går långa promenader och delar samma intresse för djur och natur, säger Bibbi och Inez som båda är ensamstående sedan makarna gått bort. Att de båda varit med i Scania–Vabis-revyn för över 60 år sedan insåg de inte med en gång, men dessa gemensamma minnen har gjort samvaron ännu roligare.
– Mina bilder från den tiden försvann, säger Inez, tur att Bibbi har kvar sina.Visst är det något särskilt med att bläddra i gamla klassiska fotoalbum? Har du roliga album och tidsbilder? Hör av dig till Minnenas Journal.