Den ljuvliga 1940-talaren!

IMG_0980

IMG_0930

Tänk att gå runt en hel dag och få se vackra gamla ting och sedan få höra alla dess historier. Och dessutom få köpa det man vill!

Solnahallen Megaloppis, som är ungefär tre gånger om året, så är det precis så här! Här finns både samlarting och rester från någons garderob. Här hittar du porslin, kläder, brickor, burkar, hattar, ljusstakar och mysig design.

Jag ser alltid fram emot den här loppisen! Som min vän Susanna säger så är det alltid lika roligt att få se så många olika årtionden i ett och samma rum, ibland till och med i ett och samma stånd. Mellan gångarna fyndade jag en varm ulltröja för 20 kronor och en liten jumper från 50-talet för 25 kronor. Egentligen letade jag efter julklappar men det var så svårt att slita sig från allt det fina.

Och så plötsligt hängde den där. Detta ljuvliga plagg i skirt ljusblått tyg. En magisk skapelse från 1940-talet. En klänning med smal midja, markerade axlar och små miniknappar. En gång har den förmodligen använts på ett bröllop. Någon har lyckligt packat upp den och fått ha den på sin stora dag. Nu hängde den här, fortfarande nästan orörd men i behov av lite kärlek.

Den kostade 300 kronor. Inte alls illa för en 1940-talsklänning, till och med riktigt billigt. Men med loppisväxel i plånboken kommer man inte så långt. Jag sneglade på den, tog ett djupt andetag och gick.

IMG_0947 IMG_0936

1940-talsklänningen förföljde mig under hela loppisletandet. Jag jämförde allt jag såg med den. Vill jag hellre köpa en burk men då inte ha råd att spendera på klänningen? Tankarna malde och tillslut hade vi gått genom hela marknaden. Så jag vände tillbaka.

Först hittade vi inte tillbaka till ståndet. Sen såg vi den fina kvinnan som sålde den. Mina ögon letade febrilt efter det ljusblå tyget.

Så dök den upp. Den var kvar. Så jag köpte den. Och när jag kom hem prövade jag den skira skapelsen för att inse att den var som gjord för att sitta här. Lång, handsydd och med perfekt passform.

Dessvärre var dragkedjan aldrig utbytt. Original är alltid trevligt men den hade dragits upp och ner så många gånger att den lossnade. Till och med innan jag prövade klänningen. Kedjan höll, men själva hållaren var sliten. Så nu blir det att gå till skräddaren, men det är det värt! Jag måste pröva den framför kameran sen så att ni får se den snart.

IMG_0975 IMG_0972 IMG_0934

Som alltid på denna fantastiska loppis så får man höra en hel del historier. En kvinna sålde en vacker bröllopsklänning med tillhörande frack. Hon hade fått det från en dam hade propsat på att hon skulle gifta sig och gett henne dessa kläder som hon själv hade haft på sitt bröllop 1959. De var vackra, men försäljaren var aldrig intresserad av att varken gifta sig eller ha dessa kläder på sig. Jag tittade på det vackra tyllet och drömde mig bort.

Sen gick vi förbi en kvinna som visade oss sin samling med gjutjärn och stekpannor från både 1600-talet och 1700-talet. Hon berättade att en liten pigg under den ena stekpannan, en ojämnhet. Den skulle självklart inte kunna användas på en modern spis på grund utav piggen, men på den här tiden sattes pannan helt enkelt in i en ugn, den behövde inte stå och balansera på en blank spis.

Och så visade hon oss sina fantastiska flaskor. Här fanns Sveriges första ättiksflaska och ett paket med Stillman’s freckle cream som skulle göra att man blekte bort sina fräknar. Och sen hade hon Chaline Paper Powder som innehåll papper som man helt enkelt använde för att ta bort sitt läppstift. Varför inte?

Tack och lov så kommer Solnahallen Megaloppis snart igen! Redan i december mellan 6-7 december. Så jag har fortfarande tid att fynda julklappar. Till andra än mig själv.

IMG_14_39622

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.