Den förvirrande nationaldagen

Folkdans
Ett sånt här firande är man mer van vid att se på midsommar. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Mina klasskamrater kommer från olika länder runt om i världen, och de frågade mig nyfiket om Sveriges nationaldag.  Jag insåg att jag inte mindes exakt vilket datum det var, än mindre varför vi firar. Det enda jag kunde säga var att det inte är samma folkfest som på midsommar. De blev minst sagt förvånade.

Många andra länder har ju en alldeles särskild dag som de firar med pompa och ståt. Ofta är den dagen kopplad till något historiskt skede. Se bara på våra lyriska grannar i Norge som verkligen slår på stort varje år, de firar dagen då de blev självständiga. Men varför firar vi? Och varför firar vi inte (om ni förstår vad jag menar)?

Förvirringen ligger inte bara hos mig, den var fanns redan år 1890. Då sneglade vi på våra grannar och började fundera på att själva skaffa en sån där ”nationaldag” som de hade i Norge och Danmark. Någon föreslog att vi kunde fira då Gustav II Adolf dog 6 november, men det röstades ner då det kändes som en alldeles för olämplig och kall årstid. Andra föreslog midsommardagen – och jag tror vi får tacka våra förfäder för att så inte blev fallet!

Att det blev 6 juni var på grund av en reklam. Skansens grundare Artur Hazelius ville år 1893 bjuda till vårfest, och för att locka besökare skrev han: ”Vårfestens sista dag och på samma gång stor nationalfest till firande av våra historiska minnen i morgon tisdag 6 juni”. Det firades till minnet av Gustav Vasa som blev kung år 1523, och det blev en framgångsrik reklam! Det var vackert väder den dagen och många människor kom för att fira. Den 6 juni blev en stor hit även nästa år.

Under Arturs vårfest fanns den svenska flaggan med, helt enkelt för att visa folk hur den såg ut. Tidigare hade flaggan varit kopplad till marinen, nu blev det istället en festsymbol. I lite över 100 år förblev 6 juni därför den Svenska flaggans dag.

Det var inte förrän 1985 som vi tillslut bestämde oss för att 6 juni skulle vara just nationaldagen. Så lite veliga har vi allt varit. Men är det dags! Du kan göra precis som förr och gå till Skansen där det kommer att finnas både nya konserter och gamla traditioner. Man kan även fira det på många andra platser och museum runt om i Sverige; till exempel i Picknickfestivalen i Göteborg. Nationaldagen är ju trots allt påkommet för firande och fest!

 

Ostindiefararen Götheborg
Flaggan hörde länge marinen till. Foto: Sjöberg Bildbyrå.