Den besegrade båten

Titanic
Det sista fotot som togs av Titanic när det lämnar Southampton för sin junfruresa. Foto: Sjöbergs Bildbyrå.

Fartyget far från hamn den 10 april, 1912. Det är enormt. Ombord finns 2208 passagerare, varav 123 stycken är från lilla Sverige. Förväntaningarna är höga. Från hamnen ser fartyget väldigt ut. Det är det största som har byggts och spänningen är stor.

Alla passagerar är på ingång. De vackra hattarna med stora fjädrar vandrar förbi i folkmassan. Det är trångt i hytterna under däck men ovanför ryms en otrolig värld. Här finns både gymnastiksal, bassänger, stora restauranger och hela sviter. De allra senaste uppfinningarna finns i båten, bland annat moderna elektriska hissar. Andra och tredje klass lever trångt men många av passagerarna har det lyxigare här än där hemma.

Natten mellan 14-15 april spräckts skrovet upp. Klockan 23.40 hade ett isberg upptäckts av en utkik. Snabbt försökte man styra undan. Istället slog isberget upp sidan av fartyget. Fem och en halv avdelning blottades för iskallt vatten. Klockan 02.20 stack Titanics akter rakt upp mot skyn innan det svaldes helt av havet.

Tänk alla dessa öden. Runt 1514 människors dog eftersom det inte fanns tillräckligt många livbåtar för att rädda de iskalla passagerarna. Endast tre personer, av de som hamnade i vattnet, överlevde med hjälp av att de blev upplockade av livbåtar. De andra överlevande hade haft turen att få plats på en livbåt innan skeppet sjönk.

Katastrofen påverkade tusentals personers liv. Inte bara de på plats utan tänk på alla de som väntade där hemma. Utställningen ’Titanic – The Exhibition’, som tidigare har visats i bland annat Berlin, Barcelona och Valencia är nu i Halmstad.  Här kan man äntligen se delar av Titanic återuppbyggt. Man kan kika på den enorma vackra trappan, promenera i korridorerna för första klass, se in i de lyxiga hytterna och de trånga utrymmena som fanns för passagerarna som inte var lika lyckligt lottade. Plus att runt 200 föremål visas från det faktiska skeppet.

Efter 102 år förblir händelsen fortfarande återberättad. Det är en påminnelse om att ingen är odödlig, varken fattig eller rik.

 

Titanic överlevande
En av de svenska överlevande från katastrofen Agnes Sandström från Motala till höger med sina döttrar Beatrice och Margot. Foto: Sjöberg Bildbyrå.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.