Del 6: Uppror och discodans.

Del 6: Uppror och discodans.

Sjuttiotalet är ett långt uppror mot allt. ABBA blir störst i världen samtidigt som proggen tar plats här hemma. Vi försöker bli jämlika, klär oss i V-jeans och velour. Tiden är i upplösning. 

MJO1501 70-tal.indd

Ett ungt 70-talspar har funnit varandra. Klädseln är tidstypisk med bland annat utsvängda byxben. Alla sprang och tittade på Saturday night fever från 1977. Stockholmarna fick nog när politikerna ville såga ned Kungsträdgårdens almar för att tunnelbaneuppgången skulle ligga där. Uppgången fick flytta på sig och almarna står kvar.

MJO1501 70-tal2Politiskt årtionde. Mängder av bokstavskombinationer för politiska partier fanns på 70-talet. Rojalistisk yra. Den 19 juni 1976 drabbades Sverige av rojalistisk yra. Då gifte sig kungen och Silvia. Sångstjärnan Olivia Newton-John i filmen Grease från 1978.

MJO1501 70-tal3

Demonstranter framför kärnkraftverket Three Mile Island i Harrisburg i USA, som 1979 drabbades av ett haveri. Efter det var det inte många som trodde på kärnkraften längre. Snyggt mode. Christina Schollin i utsvängda byxor och platåskor. Klassiska 70-tals-affischer.

Läs också andra delar av serien:

Välkommen till 20-talet 

Välkommen till 40-talet

Välkommen till 50-talet 

Välkommen till 60-talet 

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.