Deckarhyllan är Håkans och Lennarts passion

Deckarhyllan är Håkans och Lennarts passion

Håkan Andersson och Lennart Guldbrandsson är besatta av detektiv­romaner. Så mycket att de beslöt sig för att starta bokförlaget Deckar­hyllan och satsa på deckare från genrens första guld­ålder. 

Det var en ren slump att de oväntat fick kontakt med varandra via uppslagsverket Wikipedia där både Håkan Andersson och Lennart Guldbrandsson skrev om sin favoritgenre. När det visade sig att de bodde bara ett stenkast från varandra i stadsdelen Majorna i västra Göteborg träffades förstås de två och det dröjde inte länge förrän deckardiskussionerna resulterade i att bilda förlaget Deckarhyllan med målsättning att förlägga nya böcker från den tid då pusseldeckaren hade sin första guldålder mellan 1920 och sextiotalets början.
– Deckarläsaren är alltjämt intresserad av att försöka lösa gåtor även om den i dag blivit i en mer modern form, säger Håkan. Att ta upp kampen i en så populär genre som detektivromanen med de stora etablerade förlagen var en riskfylld utmaning.
– Vi bestämde oss för att satsa på outgivna romaner av dåtidens stora kriminalförfattare, berättar Lennart. Författarna var flitiga på den tiden. Erle Stanley Gardner, mannen bakom historierna om privatdeckaren Perry Mason har skrivit över 150 böcker när han inte utövade sitt yrke som advokat. Man kan undra hur han hann med allt.

De två förläggarna är mycket noggranna i sin yrkesutövning. Problemet med att översätta en roman från den tid då händelseförloppet förflyttades framåt med hjälp av omoderna telekommunikationer i ett tempo fjärran från dagens kan ha sina svårigheter. Men Lennart, som är skrivcoach, lusläser Håkans översättningar när han inte själv bidrar och är en garant för att deckarentusiasten ska få rätt upplevelse i tid.
– Det är inte så stor skillnad även om det kommit bort en del ord, menar Håkan. Det viktiga är att läsaren får den spänningsupplevelse han eller hon väntar sig.

När första världskriget var över fick pusseldeckaren sitt första stora uppsving. En grupp koncentrerade sig på ledtrådar, likt Rex Stout store mästerlösare Nero Wolf som i fåtölj och med hjälp av sin assistent Archie Goodwin löste gåtorna, förutom då han inte i sin specialhiss for upp i övervåningen och botaniserade bland sina vackra orkidéer. Till ledtrådsdeckarna hör även Ellery Queen, pseudonym för de amerikanska kusinerna Frederick Dannay och Manfred B. Lee. De hade kommissarie Richard Queen och hans ibland rätt odräglige son Ellery som problemlösare. När sista tredje delen återstod av jakten på den skyldige vände sig kusinerna till läsaren, med beskedet att nu kan Du liksom Ellery och hans far lösa gåtan eftersom alla ledtrådar är redovisade. Till gruppen av skarpsinniga och med glimten i ögat hör Dorothy L. Sayers spårhund Lord Peter Wimsey som ofta omgiven av vackra kvinnor såg till att den skyldige hamnade bakom lås och bom. Vi ska inte heller glömma bort Agatha Christie men hennes böcker är inget för Deckarhyllan. Helt enkelt beroende på att alla hennes romaner redan getts ut. En annan omtyckt pusselförfattare var John Dickson Carr eller Carter Dickson som var ett alias han också använde. Carr var specialist på det låsta rummets mysterium och kunde med stor elegans leda in sin läsare på villospår som det kunde vara svårt att ta sig ifrån.

Efter andra världskrigets slut 1945 ändrade pusseldeckaren stil. Lite beroende på att den så kallade ”kiosklitteraturen” flyttade fram sina positioner. Berömdheter som Raymond Chandler, Ross MacDonald och Mickey Spillane representerade den hårdkokta skolan och blev ett motdrag mot de framgångsrika engelska ”tedrickarna” Christie & Sayers. De hade också framgångsrikt borta i Hollywood bidragit med filmmanus till den nya filmstilen ”film-noir”. Dessutom fanns ett ökat intresse för spionthrillers. Många av pusselskaparnas alster filmades också med skiftande framgångar.

Håkan Andersson är göteborgare och uppvuxen i Kvibergområdet. Han arbetar i dag som programmerare i ett dataföretag när han inte sysslar med förlaget. Lennart Guldbrandsson är författare och skrivcoach på heltid och har också publicerat ett flertal böcker i konsten att kunna skriva. Han har också en utbildning bakom sig som TV-författare. Något han i dag har nytta av i arbetet med Deckarhyllan. Tillsammans väljer de ut vilka titlar som kommer på förlaget. Böckerna har hittills kommit ut som pocket.
– Det är ett behändig format och gör att kostnaderna för kunderna kan hållas inom rimliga gränser, säger Lennart. Han själv svarar för layout medan Håkan huvudsakligen sköter om översättningen. Till varje bok följer en introduktion av romanens författare. Hittills har tre böcker getts ut. Flitige Erle Stanley Gardners Perry Mason och fallet med den anklagade advokaten från 1933, Ellery Queens Kungen är död från 1952 och Earl Derr Biggers Huset som saknade nyckel. I den löser populäre Honoluludetektiven Charlie Chan ett mord på hemmaplan som går nästan 50 år tillbaka i tiden. Det var för övrigt den populäre detektivens första fall. Boken kom ut första gången redan 1925. Biggers skrev ytterligare fem romaner innan han gick bort 1933 endast 48 år gammal. Tillgången på nya deckare från kända författare är med undantag av Agatha Christie ganska god.

– Det finns mycket att hitta från ”guldåldern”, säger Håkan. Nu håller vi som bäst på att titta på flera titlar. Bland dem pusseldeckare av Rex Stout, Carter Dickson, Ellery Queen och Cornell Woolrich. Vi kämpar om folks fritid för att ge dem hjärngympa. De vill bli lurare fastän på ett intelligent och trivsamt sätt.

Båda gillar frågetävlingar
Håkan Andersson
Ålder: 55  år.
Bor: I stadsdelen Majorna i Göteborg.
Familj: Hustrun Annica.
Yrke: Programmerare och förläggare.
Hobby: Gillar Quiz-tävlingar.

Lennart Guldbrandsson
Ålder: 43 år.
Bor: I stadsdelen Majorna i Göteborg.
Familj: Sambon Matilda och två barn.
Yrke: Författare och skrivcoach.
Hobby: Gillar Quiz-tävlingar.