De okända skogshuggarna från Sverige

De okända skogshuggarna från Sverige

Farligaste yrket. Utvandringshistorier har vi gott om, men här är en okänd sådan.
– I över trettio år bodde jag i den skogklädda delen av Oregon, USA, berättar författaren och forskaren Lars Nordström.  Överallt stötte jag på de hundraåriga, långsamt multnande stubbarna från de gamla jätteträden. Historiska fotografier visade hur det en gång sett ut  i denna försvunna trollskog. Där hade skandinaverna slitit! Och om dem hade nästan ingen skrivit något.

Nu har Lars Nordström gjort det. Hans bok skildrar den frenetiska avverkningen av de gamla urskogarna längs Columbiafloden från 1880-talet fram till depressionen 1930. I skogshuggarlägren var svenskarna, finländarna och norrmännen i klar majoritet. Man skrattade och svor med trilskande dragdjur, tuffa förmän och tjutande ångvisslor. Skogshuggarna hade USA:s farligaste yrke, berättar Lars Nordström.
– Möten och samtal med barn till de svenska skogshuggarna har varit fascinerande. När kaffekopparna ställdes åt sidan och fotoalbumen lades fram på bordet, vaknade de gamla historierna till liv igen, säger Lars Nordström.

Titel: Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar.
Förlag: Votum & Gullers förlag.
Författare: Lars Nordström.
Köpställe: www.votumforlag.se.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.