De fabulösa tanterna!

IMG_5356om3
Gudrun Sjödén, Martina Bonnier och Gunilla Pontén gästade!

Färgglada, excentriska och orädda. Det är 80-åriga damer i höga hattar, 90-åriga kvinnor med lösögonfransar och 60-åringar med en makalös stilkänsla. Dessa damer är med i dokumentärfilmen ’Advanced Style’, som jag hade turen att se en förhandsvisning av i tisdags. Här ovan får du se ett smakprov, så att du förstår vad jag menar! 

Allting började med den amerikanska fotografen och bloggaren Ari Seth Cohen, som har sin farmor som sin stora idol. Han startade upp bloggen Advanced Style som visar 60-plussares street fashion. Och i filmen får vi möta några av dessa underbara människor!

Till filmvisningen i tisdags kom även tre av Sveriges mest inflytelserika modekvinnor. Vår stora kläddesigner Gudrun Sjödén, Damernas Världs skarpa modechef och chefredaktör Martina Bonnier och den tidlösa modeskaparen Gunilla Pontén. Ni kan ju tänka er de fräcka diskussioner som följde filmen!

Att få se en film om New Yorks tanter som går på gatan som om det vore en catwalk, som tar plats, färgar sitt hår, sätter på sig sina stora solglasögon och lever livet. Ja, det gjorde mig lyrisk. Jag känner att jag vill bli tant redan nu. Helst igår.

För visst är vi vana vid att se bloggar och tidningar fulla med människor som klär sig i fluga, moderna jeans, konstiga jackor och roliga hattar året runt? Men det är nästan alltid unga människor! Excentriska äldre damer och herrar visas väldigt sällan. Många gånger ser man förbi de äldre, som om man blev osynlig vid en viss ålder. Nu är det slut med det!

Min underbara vän Kris kom dessutom från Paris dagen innan. Och han ville följa med. Så vi, min bror Rasmus och fina Carl Johan möttes upp innan på det mysiga fiket Sturekatten i Stockholm. Sturekatten är ett café som ägdes av ett par systrar under 1940-talet och har en hel del charm.

IMG_5316omIMG_5311om

Här inne har tiden stått still och gamla möbler står vid bord med små spetsdukar. Väggarna kläs av gamla blommiga tapeter och golvet knarrar. Det är som att sitta hemma hos sin mormor. Lugnt, historiskt och stilla. Byggnaden är från början från 1700-talet och var även ett så kallat ljushem innan systrarna tog över. Det var alltså en typ av hälsohem. Så om du är förbi Stockholm så ska du inte missa det! Här möts alla åldrar, stilar och viljor. Passande nog!

Efter fikat tog vi oss till den gamla biosalongen Zita för att se den underbara filmen. Zita byggdes år 1912. Då fanns det plats för en åtta mans-orkester för att spela upp den levande musiken till stumfilmerna. I en gammal recension av den allra första premiären så står det att man fick både kaffe och franska bakelser i pausen, serverat av en excentrisk fransman. Biosalongen är fortfarande fin men mycket av det gamla, som det vackra glastaket som en gång låg över rummen, är nu övertäckt. Vilket kanske är praktiskt, med tanke på att dagsljus och bio inte alltid går hand i hand.IMG_5330om

IMG_5334om2
Mina fina: Kris Neko, Rasmus Serrander och Carl Johan Eberstein!

 

Så min tisdag var helt klart en av de bästa. När dokumentärfilmen ’Advanced Style’ kommer ut på SF:s hemsida den 10 september så måste ni se den! Då kommer det att gå att kika på den via hemsidan. Tro mig, oavsett ålder så går den rakt in i hjärtat.

En av kvinnorna i filmen är i 90-årsåldern när hon berättar att hon hittade sig själv för femton år sedan. Idag är hon äntligen bekväm med vem hon är. En annan säger ”I never wanted to look young, I wanted to look great!”. Att bli gammal behöver inte betyda beigea rockar, nedtonade material och blyga färger. Det är nu man har erfarenhet av flera decennier! Det är nu man kan bry sig om sig själv och stråla! 

Som jag skrev i maj: Tanten är tillbaka. Inte bara som ikon. Utan som förebild, ideal och inspiration. Inget är så vackert som när vi bär erfarenhet och mod.IMG_5351om1

IMG_5347om
Sista fotot är på affischen till filmen ’Advanced Style’ och dess donnor!