Där gick vi i solen och längtade efter regn

Där gick vi i solen och längtade efter regn

Förödande utsläpp. 2014 var jordens varmaste år enligt NOAA (nej, inte arkens Noa även om han skulle platsa här) som övervakar tillståndet i haven och atmosfären. Fjolåret var varmare än något år tidigare sedan mätningarna började 1880. I siffror var förra året 0,69 grader varmare än medeltemperaturen under 1900-talet. En stor orsak till det är enligt Nasa människans utsläpp av växthusgaser.

Med varmare väder följer, förutom torka, allt extremare väder med skyfall och översvämningar som följd. Även Sverige fick sin släng av värmen. I fjol var det drygt två grader varmare än medel­temperaturen, allt enligt TT som ställt samman sifferexercisen.

Oron för allt för varma somrar fick jag redan som barn när jag följde med Elof Andersson ut på åkrarna. Han var en bonde av den gamla stammen, vägrade använda traktor, selade för hästen varje morgon och gav sig ut på åkrarna. Han smulade sönder havren mellan sina fingrar och vände sitt rynkade ansikte upp mot den glödande solen. ”Blir det inte regn snart får jag gå från gården.” Jag tog honom bokstavligen på orden och såg framför mig hur han och frun Linnea skulle tvingas bort från Slättfall. Jag kunde aldrig riktigt njuta av solen och kan det fortfarande inte i dag utan att tänka på att Elof.

En realitet för många människor i dag då det inte längre är någon ordning på vädret (och inte på oss människor heller för den delen).

Klicka in på vår webbshop