Dalarnas gömmor!

Dalarnas gömmor!

IMG_14_36361om IMG_6791om

Fantastiska, underbara dalarna!

Efter veckor med arbete så var det äntligen dags att få åka ut till djupa skogar och blommande ängar. För de blommar fortfarande fast att sensommaren är över.

Men redan innan vi kom fram så stötte jag på en överraskning. När vi kom körande till macken vid Enviken så såg jag bara en liten korsning, några få hus, ängar och skog. Men så tittade en röd liten skylt ut från stenhuset på andra sidan gatan. Sivletto, stod det. Jag blev paff. Sivletto är ju den fantastiska rockabilly och vintagebutiken med både frisör, tatuerare, café och vintagekläder som jag brukar gå till. Den kan väl inte också ligga i lilla Enviken? ”Jag måste kika”, hojtade jag och klev ur bilen för att springa över vägen. Dörren knarrade till vid det vita huset och innanför dörren öppnade sig en butik full med otroliga vintagekläder, vackra radioapparater från förr och otroliga hårspännen. Det visade sig att den enda Sivletto som finns utanför Stockholm ligger i korsningen i Enviken. Det är Sivletto nummer två. 

IMG_6794 IMG_6796om

 

Efter mitt lilla stopp med glada utrop så åkte vi den sista biten fram till sjön. Ju knepigare det är att ta sig ut till ett landställe, desto bättre blir det. För att ta sig ut till min vän Lars stugor i dalarna behövs det bil och båt och så fort man är över sjön så försvinner allt av vad modern teknik heter.

Här ute i finns det ingen täckning på telefonen. Här ute i stugorna finns ingen el. Endast fotogenljus, öppna eldar och stearinljus. Och jag blir alldeles lugn.

Precis ovanför bryggan, efter en vacker äng, står fyra gamla stugor och en bastu. Några av dom dateras så långt tillbaka som till 1700-talet. De kläs med låga tag, jordkällare och små kök. På väggarna finns blekta snirkliga bokstäver. Ett otroligt hantverk som har hållit sig i flera hundra år.IMG_7053omIMG_7067om IMG_7120om IMG_7218om

 

Enligt Lars så användes dessa stugor i första hand till arbete. När boskapen skulle släppas på beta så var det här arbetarna bodde. Man kan ana att sjön förmodligen låg lite annorlunda till, men annars har väldigt få saker ändrats.

På väggarna hängde de gamla verktygen kvar. I min och Gustens stuga fanns en hel bokhylla full med böcker från olika decennier. Bland annat Iduns Hjälpreda från år 1899-1900 som jag roade mig med. Här fanns alla möjliga tips och tricks. Till exempel stod det om hur man bör använda en telefontavla när man skaffar telefon, hur man bakar sockerkaka och hur en gåspenna kan användas vid andnöd.

Nyckeln till stugorna var helt enorma. Och de vackra handgjorda låsen såg nästan mekaniska ut. Ute på dasset klädde den gamla kungafamiljen dörren som sig bör. Ofta sitter ju Oscar II och hans familj mitt emot en när man ska gå på dass. Det beror på att postorderfirman Åhlén och Holm massproducerade det första trycket av en oljemålning och det blev porträttet av kungafamiljen. Målningen blev otroligt populär under början av 1900-talet. Kanske var de därför som det hamnade på dass sen, som en liten tyst protest. 

Förutom kungen så klär en hysterisk blommig tapet väggen som även bär ramar med bilder som är ett bisarrt ihopplock. Precis som det ska vara. I en gammal tidning står det om Inger Nilsson, som spelade Pippi Långstrump. Hon är 16 år och vill bli lämnad ifred där hon arbetar på turistbyrån, men journalisten envisas med att kalla henne för Pippi.
IMG_7215om IMG_7200om

 

På kvällarna grillade vi korv i stora stugans öppna eld. Nakenbadade, såg solnedgångar och vackra mjuka stränder. Skogiga berg och doftande plank.

På dagarna vandrade vi upp mot den mystiska myren. Här finns en natur som är helt annorlunda mot den jag är van vid bland lite mer södra breddgrader. Vackra röda växter och svenska köttätande blommor. Grön, skimrande mossa och lingon överallt!

När jag satt ute på den grånade handgjorda träbänken och såg Lars, Susanna och Gusten hämta upp vatten ur brunnen så slog det mig. Så här bodde man för inte alls länge sedan, det är närmre än man tror. För mindre än 100 år sedan bodde fortfarande torpare i sina stugor i all sin enkelhet. Det var mycket arbete. Kallt, tungt och tidskrävande. Och ändå är det hit vi åker, för att göra exakt samma sak när vi har semester idag. Våra kroppar verkar må bra av att få jobba med kroppen för att få sitt vatten, istället för att sätta igång en kromad kran. Vi verkar växa av att få ta hand om jorden och gå tillbaka till enkelheten. Saker som vi tror att vi är glada att slippa nu när enklare medel finns kanske vi också saknar? Någonstans där långt inne.IMG_14_36779om IMG_14_36038om

IMG_14_36046
Foto: Leone Serrander och Susanna Lindeborg.


Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.