Dags för sommarteater!

188922
Återse 'Tjorven på Saltkråkan' i Oskarshamn i sommar! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Om bara några timmar så står det juni i kalendern. Det betyder att sommaren är här och tiden för amatörteater är äntligen inne! Ute i hela landet kommer det att pågå revyer, pjäser och sketcher – du måste bara veta var du ska leta!

För visst är det något visst med att ta plats framför scenen och veta att man snart ska jag få bli underhållen? Runt om en sitter folk i alla åldrar och väntar på att få kikna utav skratt. Samtidigt hör man nästan hjärtklappningarna som stiger hos skådespelarna bakom scenen. 

204959
Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Amatörteatern har varit en stor del av våran kultur under lång tid; revyer, komedier, kabaré, tragik och romantik. Faktum är att många av våra kära skådespelare började sin karriär med amatörteater. Ta till exempel talangfulla Lena Brogren som bland annat var med i TV-serien ’Hedebyborna’ år 1978 , då som den nerviga grevinnan. Från början hade hon ett kontorsjobb i Västerås och höll bara på med amatörteater vid sidan av. Men under en show blev hon upptäckt av en teaterlärare från Stockholm – så vips lämnade hon kontorsjobbet bakom sig! Och tur var väl det, för vi fick se henne i många fina roller.

För att se var alla pjäser håller hus under sommaren så kan du kika här hos Sommarspelen! Här finns det över hundra uppsättningar samlade, uppsättningar som kommer att pågå under hela sommaren, i alla län i hela Sverige! Vad sägs till exempel om att återse klassikerna ’Hedebyborna’, ’Bröderna Lejonhjärta’ eller ’Romeo + Juliet’ i en ny uppsättning? Det kan du göra i Småland, Blekinge och Skåne redan nu i juni!

Och vem vet, kanske du får en glimt av Sveriges nästa stjärnskott? Eller kommer du själv att lockas in i fördärvet och bli sugen på att införliva teaterdrömmarna en gång för alla? Oavsett vad så kommer Sommarspelen i Sverige definitivt att skapa många minnen och skratt i sommar. Missa det inte!

 

BJÖRN GUSTAFSON
I Östersund kan du se ’Emil i Lönneberga’ med start 27 juni! Foto: Sjöberg Bildbyrå.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.