Då var man självförsörjande på gården

Då var man självförsörjande på gården

Gunnar och Monica. Några år på 1950-talet var jag sommarbarn. Det här året, 1956, var jag fjorton år och åkte tåg från Stockholm till Småland för att under sommarlovets två månader bo hos en lantbrukarfamilj, Nanny och Gunnar Magnusson i den lilla byn Telestad utanför Växjö.
Här fanns alla djur som ”ska” finnas på en gård; hästar, kor, tjur, grisar, får, höns och katter. Eget hö hade man förstås och en stor areal med säd med mera. Traktor och självbindare, släpräfsa och tröskverk och harvar och plogar och bil och en massa andra mekaniska grejor. Härligt! Gunnar använde oftast traktorn till jordbrukandet men emellanåt fick hästarna, de var två stycken, jobba. På fotot ser vi hästen Monica dra plogen och det kan vara kupning av potatis som pågår.
Som de flesta lantbruk på den här tiden så var det självförsörjande på det mesta, så även potatis. Det blev jag varse när jag sattes på att ”åla av” i potatiskällaren det vill säga befria vinterpotatisen från groddar. Det tog några dagar.
Även sommaren 1957 var jag hos Nancy och Gunnar, nu som ”avlönad dräng”. Åkte faktiskt moped från Stockholm, det tog två och en halv dag.
Inskickat av Tommy Granholm, Järfälla.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.