Cuba Cola tog striden mot jätten från USA

Cuba Cola tog striden mot jätten från USA

Det är 65 år sedan som Coca Cola sköljde över oss. Men ett litet svenskt företag tog upp kampen det mot världsledande företaget med sin egen Cuba Cola.

Coca Cola uppfanns av apotekaren John Pemberton redan 1886 i den amerikanska södern. Men drycken skulle slå igenom först under andra världskriget. Till Sverige kom coladryckerna senare.

När kriget var över och Europa låg i ruiner gick det en våg av amerikanisering genom västvärlden. Sverige som tidigare anammat den tyska kulturen ville nu byta livsstil. Med avundsjuka ögon stirrade 50-talets ungdomar bort över Atlanten. Från USA kom film, stjärnor och en ny livsstil. En av de mest exotiska produkterna var coladrycken. Den legendariska läsken med koffein. Men lanseringen i Sverige blev en upprivande historia. Motståndarna var många och högljudda. Koffeindryck var förbjudet i Sverige, och man ville inte släppa in den farliga läskedrycken på den svenska marknaden. Men Coca Cola som nu hade börjat växa till en global koncern kämpade på för att bryta det svenska motståndet.

I Malmö fanns ett litet bryggeri, Saturnus, som låg mitt på Stortorget. Ett familjeföretag som redan i slutet av 1800-talet tillverkade glögg och essenser. 1953 förstod direktören Nils Håkan Håkansson att framtiden låg i koladrycker. Han hade i all hemlighet luskat reda på ingredienserna till Coca Cola. I bryggeriets laboratorium hade Nils Håkan sedan hittat på ett eget recept på en coladryck med egen och fylligare karaktär och döpte den till Cuba Cola. 1953 hävdes förbudet mot koffeindrycker i Sverige, och Saturnus Brygger i Malmö stod redan i startgroparna. Deras Cuba Cola spreds över hela landet och blev den första i sitt slag i Sverige. Coca Cola satt häpna på sitt huvudkontor i Atlanta, Georgia. De fick eld i baken och kunde tre månader senare lansera Coca Cola. 

Under 1970-talet var Cuba Cola populär bland vänsterradikaler. Det gick ett rykte om att de som köpte Cuba Cola stöttade Fidel Castro. Men så var inte fallet. När Nils Håkan uppfann sin coladryck tänkte han enbart på den soliga turistön Kuba. Då var det ett inferno av kasinon och societeten trängdes på de ljumma sandstränderna med det karibiska havet som kluckande mot sanden. Hit kom jet-setfolket för att vältra sig i lyx. Nils Håkan tänkte att ett så exotiskt namn på en turistö som alla kände till, det skulle hjälpa hans läskeblask i den tuffa lanseringen. I dag tillverkas Cuba Cola bland andra av Krönleins klassiska bryggeri i Halmstad och dricks fortfarande av alla svenskar med ett stänk av nostalgi i blicken.

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.