Charmören Georg Rydeberg: Älskad av många – men dog ensam

Charmören Georg Rydeberg: Älskad av många  – men dog ensam

Georg Rydeberg var en stjärna av den gamla stammen som väckte starka känslor och lyste på scen och filmduk. Men han gick bort i ensamhet.

Den legendariske skådespelaren Gösta Ekman dog 1938 efter ett liv med hårt arbete och drogmissbruk. En av dem som bar hans kista var Georg Rydeberg som  också bar arvet efter Gösta Ekman vidare på scen och på filmduken. Likt Ekman och samtida kolleger som Lars Hansson och Anders de Wahl hade Georg Rydeberg något magnetiskt över sig. En blick och en utstrålning som fångade publiken och etsade fast minnet av enskilda roller och föreställningar. Skaran av detta slags stjärnor, som ibland också hade ett rubrikskapande privatliv,  har tunnats ut med åren. Kvar finns? Ja, Mikael Persbrandt och inte så många fler. På gott eller ont? Döm själv!

Georg Rydeberg föddes 1907 i Göteborg och hade en bakgrund som hämtad från en dramatisk film. Mamman hette Anna Blume och pappan Yngve Rydeberg, men denne förnekade faderskapet och ett envist rykte påstod att pappan i själva verket var den världsberömde spjutkastaren Erik Lemming som vann olympiskt guld i Stockholm 1912. Rydeberg växte upp i stadsdelen Majorna. Den förmodade pappan var sjökapten och Georg gick tidigt till sjöss men fick malaria i Nigeria och tvingades byta bana.  Efter några års kontorsarbete blev Rydeberg elev vid Lorensbergsteatern och gick 1929–31 på Dramatens elevskola. Genombrottet kom på Blancheteatern med Hela havet stormar och under en karriär som sträckte sig in på 1980-talet gjorde han otaliga roller, bland annat i klassiker som Fadern och Doktor Glas.

LEGENDENS DÖD. Den store Gösta Ekman går bort 1938 och Georg Rydeberg är en av kistbärarna. Begravningsföljet kantades av 100 000 åskådare.
LEGENDENS DÖD. Den store Gösta Ekman går bort 1938 och Georg Rydeberg är en av kistbärarna. Begravningsföljet kantades av 100 000 åskådare.

På filmduken var han perfekt som älskare, ibland i komplicerade relationer som i Tänk om jag gifter mig med prästen från 1941. Där spelar han kyrkoherden Ingvar Hagson som inleder ett förhållande med den nyanlände lärarinnan Eva Örn. I Filmen om Emelie Högqvist några år tidigare spelar han kronprins Oscar (senare Oscar I) som vänsterprasslar med skådespelaren Emelie och får två barn med henne. Rollen som Eva Örn blev ett genombrott för Viveca Lindfors och hon hade också en privat romans med  Rydeberg som blev väldigt omskriven.  Det gick till och med ett bisarrt rykte, som Rydeberg bestämt dementerade, att han skulle ha bitit av hennes ena bröstvårta.

Kärleken var stark men relationen tog slut när jag tvingade Rydeberg att välja mellan sin fru och mig, berättade Viveca Lindfors i en intervju med Expressen 1993. Relationen med Viveca Lindfors kom på tapeten när de båda möttes i Lasse Holmqvists populära TV-serie Här är ditt liv 1983. Rydeberg trodde att han var huvudpersonen i ett avsnitt, men var ”bara” en gäst. Världsstjärnan Viveca Lindfors var huvudpersonen. Georg Rydeberg försökte i programmet teatraliskt skildra deras relation som om han stod på scenen och det fungerade väl inte så bra. Men det som kom efter grep tag i TV-publiken desto mer. Georg Rydeberg berättade öppet om sin stora ensamhet vilket gav många rubriker i pressen.

Hans memoarer, Ridån går alltid ner (1970), avslöjar också att Georg Rydeberg i grunden var en ensam och kontaktsökande människa. Det hade han nytta av i sin scenkonst men i privatlivet gick det inte så bra. Han var gift fyra gånger och sa om sitt förhållande till kvinnor:
”På sätt och vis är jag en våldsam människa med ett fruktansvärt svårt humör. För att inte allt ska sluta i explosion fordras det ett oändligt tålamod av omgivningen. Jag har väl tänkt: Dom borde begripa det här, förlåta mej och gå vidare. Men man kan såra en kvinna så oerhört att hon har svårt att glömma, det borde jag förstått.”Författaren och journalisten Maria Scherer var vän och samarbetade en del med Rydeberg. Hon berättar hur Rydeberg präglades av sin uppväxt med en far som ifrågasatte faderskapet och hur hans utseende inte föll modern i smaken.

En ödets ironi att en man som överösts med komplimanger för sitt ansiktes skönhet och sin maskulina utstrålning som pojke trodde att han aldrig kunde bli älskad, skriver Scherer i en av sina krönikesamlingar, Ensam på jordens hjärta. Den gamle, store skådespelaren hade väl glömts bort en aning  när han fick uppdraget att läsa Tennysons Nyårsklockan på Skansen, nyårsafton 1977. En gammal tradition som nu fick nytt liv. Rydeberg var som klippt och skuren för att iklädd ståtlig päls läsa den känslostarka dikten med malmfylld stämma. En sorts comeback var det och lite folkkär blev han nog också på kuppen under åren fram till nyårsafton 1982 som blev sista gången. Bara några dagar efter mötet med Viveca Lindfors i februari 1983 gick Georg Rydeberg bort och hans berättelse om sin ensamhet fick en sorglig bekräftelse. Skådespelaren hittades i hemmet först en månad efter sin död.

Lyste i många roller
Namn: Georg Rydeberg, 1907–1983.
Födelse och död: Föddes och växte upp i Göteborg där han också ligger begravd, bodde vid sin död i Stockholm.
Familj: Gift fyra gånger, fyra barn.
Karriär: Över 50 filmer och ett otal teaterföreställningar.
I TV: Läste Tennysons Nyårsklockan åren 1977-82. Ersattes 1983 av Jarl Kulle.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.