Carl Johan fick kläderna från svenska storfilmen

Carl Johan fick kläderna från svenska storfilmen

Filmen Singoalla från 1949 är en av de dyraste filmer som producerats i Sverige. Av en ren slump kom flera av filmens påkostade dräkter att hamna hos ögonläkaren Carl Johan Damm!

Rariteter. Carl Johan Damm med en amerikansk affisch där Alf Kjellin fått byta namn till Christopher Kent.

Filmen Singoalla bygger på Viktor Rydbergs roman om hur unge riddaren Erland Månesköld förälskar sig i den romska flickan Singoalla. Handlingen utspelar sig på medeltiden och var enormt påkostad med jättelika slottskulisser och masscener. Originalmusiken skrevs av Hugo Alfvén, huvudrollerna spelades av stjärnorna Alf Kjellin och Viveca Lindfors och kostymerna var specialdesignade av den berömde franske klädskaparen Pierre Cardin.

I VERKLIGHETEN. Vårdas av Carl Johan Damm och utställd så här fint häromåret i Karlstad.
I FILMEN. John Elfström, mest känd som Åsa-Nisse, bär denna dräkt i rollen som Erasmus.

Pierre Cardin, född 1922, utbildade sig till skräddare redan som 14-åring. Genombrottet kom 1957 med en serie A-formade kappor och klänningar. Med tiden har Cardin kommit att bli en av de mest framgångsrika entreprenörerna inom bland annat mode med tillverkning av allt från slipsar till glasögon. Han är idag en levande legend som skapat kläder både för ”vanligt folk” och kändisar som presidentparet Kennedy, Edith Piaf och Marlene Dietrich som blev en nära vän.
– Det är kopplingen till Cardin som jag tycker är så intressant med kostymerna, säger Carl Johan Damm när vi träffas i hans lägenhet i centrala Karlstad. Singoalla regisserades av den franske regissören Christan Jaque och han anlitade Cardin för kostymerna. Men hur har de hamnat hos ögonläkaren Carl Johan Damm, 65?
–  En av Singoallas producenter, Alf Jörgensen, var en vän till min familj när jag växte upp, berättar Carl Johan. I början av 1970-talet skulle han flytta och frågade mig om jag ville ta över kläder som han sparat.

I VERKLIGHETEN. Alf Kjellins dräkt i välbevarat skick.
I FILMEN. En av de dräkter Alf Kjellin bär som Erland Månesköld.

–  Det var en rad film- och teaterkostymer, inta bara från Singoalla, men just de kläderna fascinerade mig mest för jag visste redan då vem Cardin var, berättar Carl Johan.
– Jag tog hand om så mycket jag kunde och förvarade kläderna på mammas vind, säger Carl Johan. Tidens tand skördade många offer, men några kostymer från Singoalla finns kvar i Carl Johans ägo.

Tyvärr har Viveca Lindfors klänning inte överlevt, men Carl Johan visar två av Alf Kjellins vackra dräkter. I samlingen finns också en dräkt som John Elfström bar och Edvin Adolphsons mössa. I plaggen finns skådespelarnas namn insytt vilket ger en extra tyngd. Häromåret visade Carl Johan Damm dräkterna på en utställning i Karlstad där de elegant upphängda kom till sin fulla rätt som ni kan se på bilderna här intill.
– Det är naturligtvis speciellt att idag titta på den svartvita filmen och ha originaldräkterna bredvid sig, säger Carl Johan. Han visar också en rad reklamaffischer för filmen från olika delar av världen och en biobiljett på spanska. Carl Johan bjuder på en spännande resa i den svenska filmens historia.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.