Bygdens ungdomar var duktiga simmare

Bygdens ungdomar var duktiga simmare

Kutting blev simdyna. Vi ungdomar gick med liv och lust in för att bli skickliga simmare och simmerskor. Vid den stora stenhällen vid Dammsjön i Dala-Finnhyttan, Garpenberg, äger den högtidliga bekransningen rum. Vi lite äldre har erövrat magistern – det fanns brons, silver och guld – och våra huvuden pryds av lagerkransar. Våra yngre kamrater har klarat av kandidaten och bär kransar av pillöv. De flesta av ungdomarna har baddräkter av ylle, ett bra material som aldrig kändes kallt mot huden. 

Kanske var det tack vare brännvinskuttingar som vi blev så duktiga simmare (min syster Stina och jag klarade guldmagistern). När motboken kom på 1910-talet gjorde jag (född 1914), mina syskon och kamrater simdynor av de femliters kuttingar som kunde köpas på gästgivaregården i Dala-Finnhyttan – så någon glädje fick barnen i förlängningen ut av superiet.
Inskickat av Lisa Ohrmér, Norrköping.

Gilla oss på Facebook 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.