Broderade kragar är Annikas specialitet

Broderade kragar är Annikas specialitet

Dubbel uppsättning. Annika Karp med två kragbrodyrer. Den till vänster är skapad för Karolinska Institutet och den andra till Kungliga Lantbruksakademin.

Det är Annika Karp som får kandidaterna att sträcka på nacken lite extra. För då, vid promoveringen, syns hennes utsökta krag­brodyr. I dag är det bara tre kvinnor som kan denna konst. 

I en källarlokal inte långt ifrån centralstationen i Lund håller skräddarmästaren Annika Karp till. Hon har en specialitet som inom den akademiska världen är viktig. Annika är en av tre verksamma kvinnor i Sverige som i dag sysslar med kragbrodyr. Bland mycket annat broderar hon kragar till frackar och andra högtidskläder.
För tjugofem år sedan gick hon en kurs arrangerad av Sveriges Skrädderiförbund och lärde sig den svåra konsten att brodera akademikragar. Hon växte upp i Bjäred utanför Lund där hon också gick den nioåriga grundskolan. Gymnasietiden tillbringade Annika på Värnhemsskolan i Malmö där hon 1985 också tog sin studentexamen.
– När jag sedan skulle välja yrke funderade jag först på att bli veterinär men fick rådet att satsa på beklädnad och sy. Jag gick på Tillskärareakademierna i Stockholm och Köpenhamn och tyckte att det var så intressant och roligt att jag startade mitt eget företag 1989.

Det där med kragbrodyr är Sverige ganska ensamt om. Upptakten till denna förstärkta högtidsfiness går tillbaka till Gustaf III:s dagar. Det var han som införde den svenska dräkt som alla hovmän skulle bära. Men efter kungens bortgång föll också dräkten ur modet och ersattes vid högtidliga tillfällen av en mörk uniform. Exakt hur kragarna kom till tvista de lärde om men i mitten av 1800-talet hade såväl professorer som studenter frack med broderad krage. Studentkragen har få blad, det är några mer på kandidatkragen och på professorkragen möts bladen i nacken.
Intresset för de akademiska kragarna har gått lite upp och ner under åren.
– Förra hösten fick jag in sju hela beställningar och det gjorde att jag trodde att det blivit inne med frackkragar igen. Men i år har det hittills varit lugnare.
Att brodera en krage är ett riktigt pilljobb och tar därför sin tid. Man måste vara utrustad med tålamod och ha en bra syn när svart silkesgarn broderas på svart siden. Det tar mellan 25 till 50 timmar att göra en krage beroende på hur svårt mönstret är.

Lagerkransar. Filosofer i Lund med lundakragen under en promovering i slutet av 1800-talet.
Lagerkransar. Filosofer i Lund med lundakragen under en promovering i slutet av 1800-talet.

Annika Karp berättar om att det i dag är svårt att få tag i bra material. Hon var förra hösten i Paris för att köpa silke men fick då besked att det silkesmaterial hon tidigare använt sig av inte tillverkas längre. Alternativet var för löst spunnet och kunde endast användas till de snoddar som finns runt professorkragarna men inte till själva broderiet.

– I stället köpte jag ett tunnare men hårdare pärlgarn som det tar dubbelt så lång tid att arbeta med.
Priset på en krage varierar men ligger på mellan 12 – 15 000 kr. Kan tyckas vara mycket pengar men tänk då på en person som i flera år arbetat hårt på sin avhandling och när vederbörande närmar sig sitt slutmål kanske vill belöna sig med just en krage.

Pillgöra. Kragbrodyr som visar att man tillhör Kungliga Lantbruksakademin.
Pillgöra. Kragbrodyr som visar att man tillhör Kungliga Lantbruksakademin.

Annika Karp har ett fyrtiotal olika mönster i en speciell bok som hon håller hårt i. I den finns förutom mönster för olika lärosäten också egna framtagna.
I skrädderiet hänger också andra plagg. Festklänningar tätt packade på galgrad, på en hylla en rad av höga hattar och olika kläder som väntar på att bli omsydda. Det sistnämnda är något Annika tycker om.
– En äldre frack av god kvalité är roligt att sätta sax och tråd i. Det verkar som folk i dag blivit mer intresserade av riktiga kläder. Slit och släng-principen kanske håller på att försvinna. Jag blir uppriktigt glad när jag sytt om ett plagg och tänker på att detta kommer kanske användas i flera generationer. Jag gillar verkligen hållbarstänket.
Kvinnorna å andra sidan kan klä upp sig på ett helt annat sätt. Männen däremot har egentligen förutom högtidsdräkten bara manschettknappar, ringar och kanske en fin klocka att ta på sig.
– När jag får in en ny kvinnlig kund vill jag gärna försöka ge henne en känsla av att hon blir lyckligare när plagget är klart än innan. Kunden ska känna sig bekväm och uppleva sig som finast på den fest som väntar.

Utsökt hantverk. Professorkrage från Karolinska Institutet med Annikas utsökta brodyr.
Utsökt hantverk. Professorkrage från Karolinska Institutet med Annikas utsökta brodyr.

Processen att skapa ett nytt plagg kan ta upp till en månad.  Först diskuteras vilka förväntningar kunden har på klänningen eller dräkten. Det kan också finnas delar av hennes kropp hon vill dölja eller framhäva. Sedan tas det fram tygprover för att välja färg och material.
– När vi kommit så långt gör jag en den första sömnaden som är en toile, jag syr upp en modell i bomull för provning. Från den är det därefter lätt att gå vidare.
Naturligtvis är kostnaderna högre än att köpa direkt i affär. En brudklänning kan gå på mellan 10 000 och 20 000 kronor. Av erfarenhet vet Annika att blivande brudar kan vara extra krävande. De kan hårdbanta eller fasta innan den stora dagen och ändra storlek vid provningarna. Fotomodellsmala är inget att eftersträva.
– Det är lättare att få kläderna att sitta snyggt om kunderna är normalt byggda.

Annika Karp är en uppskattad skräddarmästare som gillar att ha många bollar i luften, inte minst inom den akademiska världen. Under vårt besök kommer en herre in med ett par byxor han vill få ändrade. Han verkar bekant med Annika och hon lovar att det går att komma tillbaka om en vecka och hämta dem. Hösten och vintern innebär många tillställningar där det krävs högtidsdräkt och långklänningar. Annika har bland annat levererat till flera nobelmiddagar.

Lärd man. Professor Elias Fries med kragbrodyr från Uppsala filosofies från början av 1840-talet. Fries var botaniker och mykolog och också ledamot i Svenska Akademin.
Lärd man. Professor Elias Fries med kragbrodyr från Uppsala filosofies från början av 1840-talet. Fries var botaniker och mykolog och också ledamot i Svenska Akademin.

Driver restaurang i skånska Mölle

Namn: Annika Wiberg Karp.
Ålder: 48 år.
Yrke: Skräddarmästare och Brodös.
Familj: Nygift med Jonas Carp.
Bor: I Lund och Mölle.
Hobby: Under den ljusa årstiden sysslar också Annika med sin stora hobby matlagning. Tillsammans med maken Jonas har hon öppnat en sommarrestaurang i Mölle. En gammal klassisk bensinstation är omgjord till krog.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.