Britt-Marie Mattsson, världsreporter och författare

Britt-Marie Mattsson, världsreporter och författare

Hon har under sin långa karriär intervjuat de flesta stora ledarna i världen. Skrivit böcker om Kennedyklanen och gjort sig ständigt obekväm med sina starka åsikter. 

Britt-Marie Mattsson har under snart 50 år träffat flera av världens mäktigaste personer. Skrivit böcker och varit programledare och kommentator i TV. Hon kan se tillbaka på en journalistkarriär som få andra. Hennes specialitet är utrikespolitik. Det har medfört resor runt om i världen. Främst då till USA där hon sedan 1976 bevakat elva presidentval.

Sitt yrke växte hon upp med i hemmet från tidiga år. Hennes pappa Algot Mattsson var journalist på Göteborgs Morgonpost innan han blev PR-chef för Broströmkoncernen.
– Jag växte upp i ett lyckligt hem. Mamma Elsie var en stor friluftsmänniska som såg till att vi ofta var ute i naturen och rörde på oss. I hemmet fanns en stor kortvågsradio där pappa Algot varje morgon satt och lyssnade på de utländska stationerna.
– Jag begrep kanske inte så mycket av de olika språken men fick ändå indirekt språklektioner. Pappa lånade ofta med sig hem de stora amerikanska bildtidningarna som Look och Life som jag storögt tittade i. 1956 var året Britt-Marie aldrig glömmer.
– Jag var 8 år och vi var på sommarstället i Kullavik utanför Göteborg. Vi hade installerat telefon, vilket inte var så vanligt på den tiden. Det var den 25 juli när det ringde. Pappa svarade och började tala engelska, då han la på såg han allvarlig ut och sa att han var tvungen att resa in till kontoret.

Ledarna lyssnade. Britt-Marie diskuterar världsläget med Israels president Shimon Peres vid ett av deras många möten.

Broströmskoncernens passagerarfartyg M/S Stockholm hade i tät dimma kolliderat med italienska lyxkryssaren Andrea Doria utanför Nantucket på den amerikanska östkusten. 51 människor följde med det italienska fartyget i djupet, medan M/S Stockholm med ramponerad för lyckades ta sig in till New Yorks hamn. Redan på hösten kom den andra stora händelsen som kanske hade större påverkan på Britt-Marie. Ungernrevolten den 23 oktober när Sovjetunionen invaderade landet.
– Jag förstod inte riktigt då innebörden av vad som hände. Men jag minns att jag inte blev rädd när min mormor började gråta, hon hade upplevt både första och andra världskriget. De två tragiska händelserna gjorde att Britt-Marie Mattsson började fundera på vad hon egentligen ville syssla med i framtiden.
– Jag kände att jag ville vara med där det hände saker, inte bara som iakttagare.

Är det jag? Michail Gorbatjov och hustru Raisa ser intresserat på när Britt-Marie visar upp Gorbatjovs kampanjknapp.

Britt-Marie skrev ständiga brev till sin mormor och fick också brevvänner både i USA och Australien.
– Någon skrivkramp hade jag inte och har heller aldrig haft i mitt vuxna liv. Det är jag tacksam för. 1960-talet var ett årtionde då Britt-Marie Mattssons planer på att bli journalist tog allt fastare form. När John F. Kennedy valdes till den 35:e amerikanske presidenten 1960 och FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom i en flygolycka i Kongo på hösten 1961, var det händelser som ökade hennes intresse för vad som pågick utanför Sveriges gränser. Det här var också tiden för Vietnamkriget och när kolonialväldena föll. Britt-Marie var i USA 1966 för första gången och drömde om att arbeta som FN-guide. Men det stannade vid en dröm och vid hemkomsten hade hon bestämt för att gå i sin pappa Algots fotspår och gick upp till Göteborgs största morgontidning GP, och erbjöd sig att arbeta gratis. Tidningsledningen höjde givetvis på ögonbrynen men tyckte att erbjudandet var för bra för att säga nej till.
– Det var en oerhört lärorik tid. Jag fick genast bekänna färg och uppdragen varierade. Då blev det mera allvarligt när Robert Kennedy hade skjutits ihjäl i Los Angeles av Sirhan B. Sirhan.

Britt-Marie fick i uppdrag att åka ut till Kortedala där mördaren hade en tidigare klasskompis. Hon gjorde jobbet men tvivlar än i dag på att det var korrekt. Så småningom uppstod en vakans på utlandsredigeringen och den uppgiften fick Britt-Marie. Allt eftersom åren gick avancerade hon till chef för GP:s utlandsavdelning och det resulterade i sin tur till resor runt om i världen.

Avgörande ögonblick. Den 25 juli 1956 kolliderade S/S Andrea Doria med M/S Stockholm, varvid S/S Andrea Doria sjönk. Det var en händelse som kom nära den då 8 år gamla Britt-Marie, då hennes far var PR-chef inom Broströmkoncernen som ägde M/S Stockholm.

Under sin volontärtid på GP pluggade hon parallellt vid Göteborgs Universitet och tog en fil kand i ekonomisk historia, där hon nu blivit gästprofessor.
– Jag hade gärna fortsatt att plugga vidare mot en doktorand i historia men tiden räckte inte till och jag valde då att fortsätta med journalistiken. I dag skriver Britt-Marie helst böcker. I hennes flora av böcker finns både romaner, facklitteratur och en kokbok tillsammans med mästerkocken Leif Mannerström. Det senaste TV-framträdandet var i samhällsserien Den svenska välfärden där hon i tre program tillsammans med superrevisorn Inga-Britt Ahlenius ställer diagnoser i hur landet Sverige egentligen mår.

I väntan. Britt-Marie Mattsson är ständigt redo för nya uppdrag.

Britt-Marie tillhör de morgonpigga. Det första hon gör på morgonen är att sätta på TV-stationen CNN för att få de senaste nyheterna. Hon läser GP, DN, International Tribune och ofta kvällstidningarna.
– Därefter är det dags för att gå ut på nätet och titta vidare innan jag börja ringa alla samtal. Mina texter skriver jag så sent som möjligt för jag vill ha med det senaste. Ibland går jag in på Twitter. Inte minst med tanke på att det är där dagens amerikanske president Donald Trump kommunicerar. Jag tycker att det inte bara är han som har för lätt att ta till tangenterna och lämna en plump kommentar till någonting.

Typiskt för Britt-Marie Mattsson är att hon inte sparat en enda artikel hon gjort under sin långa journalistiska karriär. Inget av TV-programmen hon vann stora journalistpriset för 1996 och inte någon av de över 22 000 artiklar hon skrivit.
– Nej, jag lever i stället i nuet. Tittar aldrig bakåt eller framåt. Det är nu som gäller. Inget står ju stilla.

Bokslukare och ständigt motvalls
Namn: Britt-Marie Mattsson.
Född: 19 juni 1948 i Göteborg, (69 år).
Yrke: Journalist, författare och programledare i TV.
Familj: Maken, professorn i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, Sören Holmberg. Barnen Johan 36 år och Jenny 32 år med familj.
Bor: I Örgryte.
Hobby: Läser alla böcker hon kommer åt och gillar att promenera.
Aktuell: Har under början av året gjort den omdiskuterade serien Den svenska välfärden.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.