Britt Ekland var ”världens vackraste” på 60-talet

Britt Ekland var ”världens vackraste” på 60-talet

Äktenskapet med komikern Peters Sellers gjorde henne världsberömd och skönheten liknades vid Brigitte Bardots. Men Britt Ekland tröttnade på män och står sedan länge på egna ben. Rolig, fräck och öppenhjärtig.

olyckligt. Äktenskapet med Peter Sellers blev ett av 60-talets mest omskrivna.
Olyckligt. Äktenskapet med Peter Sellers blev ett av 60-talets mest omskrivna.

Peter Sellers var i mitten av 60-talet en etablerad komiker och skådespelare med bärande roller i storfilmer som Dr Strangelove och Rosa Pantern. Han träffade den unga svenskan Britt Ekland 1964 av en slump på ett hotell i London där Britt skrivit på ett filmkontrakt. Världsstjärnan uppvaktade Britt och bjöd henne på ”cigaretter”.
– Men jag tror det var knark, för sen minns jag inget förrän jag vaknade upp påklädd i min säng, har Britt berättat. De gifte sig nån vecka senare men äktenskapet med den 17 år äldre Sellers blev en mardröm. Han var manodepressiv och svårt svartsjuk.
– Jag var så ung och hade inte många erfarenheter av män, minns Britt Ekland. Hennes och Sellers dotter Victoria for illa under uppväxten och fick senare i livet drogproblem.

Efter fyra år skilde sig Britt från Sellers och gick vidare med sin karriär som skådespelerska. Genombrottet kom 1974 som Mary Goodnight i Bondfilmen Mannen med den gyllene pistolen – en roll hon fortfarande förknippas med. Britt Ekland föddes i Stockholm. Pappa Sven var en stor profil inom curlingsporten där han bland annat blev ordförande i det internationella förbundet. Britt började studera på Calle Flygares teaterskola som tonåring där hon blev vän med Dramatenskådespelerskan Marie Göranzon. Vänskapen har stått sig genom hela livet och de träffas nästan alltid när Britt är i Stockholm. Marie Göranzon var orolig för sin vän inför hennes äktenskap med Sellers och har sagt i Expressen: ”Han var som en Dramatenstjärna, när de som är värst. Stor stjärna med väldigt svart botten.” Efter studierna fick Britt jobb hos Povel Ramel i hans Knäpp Upp-revyer och blev efterhand en rubrikskapande skönhet som fick etiketter av typen  ”världens vackraste”. Efter skilsmässan från Sellers var det nya kärleksaffärer som fångade allmänhetens intresse. Hon bodde en tid tillsammans med popstjärnan Rod Stewart som svek henne genom att vara otrogen.

Britt Ekland har i flera intervjuer berättat att hon tröttnat på män och numera sedan länge trivs med att leva ensam.
– Jag vill inte vakna upp med en man i sängen som pruttar och snarkar och har dålig andedräkt, sa hon till Aftonbladet för ett halvår sedan. Britt Ekland är inte bara omvittnat kvick, fräck och rolig utan berättar också öppenhjärtigt om motgångarna i sitt liv. Hon försökte ta livet av sig i slutet av äktenskapet med Peter Sellers. Kampen för att dra dottern Victoria ur drogträsket gjorde hennes liv i perioder till en resa mellan polisstationer, fängelser och avgiftningsinrättningar. Och hon led svårt av att se sin Alzheimersjuka mamma Maj-Britt bli allt sämre under elva år.

Många tror att hon ”blivit rik” genom sina kärleksaffärer, men så är det inte.
– Jag har aldrig varit en försörjd kvinna, jag har aldrig fått underhåll eller hus, jag har jobbat mig fram själv, sa hon till Expressen 2013. Britt Ekland ansågs vara en av världens sexigaste kvinnor på 60-talet, men har i dag ingen noja över tider som flytt. Hon oroar sig inte för rynkorna utan tycker att vi ska bejaka ålderdomen och göra den till något kul istället.
– Men jag kan oroa mig för att arslet faller, det krävs en domkraft för att få upp det, säger hon i en typiskt slagkraftig formulering till Expressen.

Britt blev britt som gift
Namn: Britt Ekland, född som Britt-Marie Eklund i Stockholm.
Ålder: Fyller 75 den 6 oktober 2017. Grattis!
Bor: Mest i Los Angeles.
Familj: Barnen Victoria, Nicolai och Thomas Jeffersson (TJ) samt barnbarn.
Männen: Var gift med brittiske skådespelaren Peter Sellers och musikern Slim Jim Phantom, längre relationer med skivproducenten Lou Adler och sångaren Rod Stewart.
Karriär: Ett fyrtiotal filmer, skivsläpp, programledare i Bara med Britt i TV4, deltog i Stjärnorna på slottet och Svenska Hollywoodfruar och The Eklands, sommarpratare i radio 1992.
Övrigt: Talar flytande engelska, tyska och italienska.

Svenska tjejer. Roger Moore med ”Bondbrudarna” Maud Adams och Britt Ekland 1974.
Svenska tjejer. Roger Moore med ”Bondbrudarna” Maud Adams och Britt Ekland 1974.

James Bond älskar Sverige
Britt Ekland var ”Bondbrud” i Mannen med den gyllene pistolen (1974) där Roger Moore spelade James Bond. Sverige har en särskild relation till de populära agentfilmerna.
Maud Adams var med både i Mannen med den gyllene pistolen och Octopussy (1983).
Izabella Scorupcu spelade mot Pierce Brosnan i Goldeneye (1995). I den senaste Bondfilmen Skyfall  med Daniel Craig spelar Ola Rapace yrkesmördare. Roger Moore som spelade Bond i sju filmer är gift med svenska Kristina och är en stor vän av Sverige. I rollen som Helgonet rattade han en Volvo P18. Grattis i förskott, förresten! Roger Moore fyller 90 år i oktober. I Nybro finns ett särskilt James Bond-museum www.007museum.com

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.