Bortglömda kunskaper

Bortglömda kunskaper

Att reda en sås eller mangla ett lakan är självklart för Minnenas Journals läsare. Men det är det långt ifrån alla som kan nu för tiden. Här kommer några färdigheter som inte längre är självklara.

Läsa gamla papperskartor
Numera har alla nya bilar inbyggd GPS-mottagare. GPS står för Global Positioning System och systemet uppfanns på 1970-talet av det amerikanska försvars-departementet men det kom inte i allmänt bruk förrän i mitten av 1990-talet. GPS finns nu också i mobiltelefoner så snart behöver ingen gå eller köra vilse mer.  Betyder detta att de vanliga kartorna kommer att försvinna? Och vad händer med vårt lokalsinne om vi aldrig behöver använda det?

ibxbeg00051055Slå upp i ett lexikon
Kommer du ihåg hur livet var före Google? Det var faktiskt inte så länge sedan som det verkar. Nu står lexikon och uppslagsverk bortglömda i hyllorna och det uppväxande släktet vet inte hur de ska användas. Låt oss hoppas att strömmen inte försvinner!

Mangla dukar och lakan
Stora manglar finns fortfarande i många tvättstugor i flerfamiljshus men hur många använder dem? Men finns det något härligare än att krypa ner i en säng med nymanglade lakan? Man får väl ta in på hotell …

 

Inga BrinkHur många telefonnummer kan du utantill?
Hur många telefonnummer kan du räkna upp? Jaså, inga. I stället har vi mobil-telefoner med namn och kontakter att trycka på. Om telefonen är död blir det besvärligt för det finns inga telefonhytter att ringa nummerupplysningen från heller. Och telefon-katalogerna försvann för länge sedan.

 

 

 

Retro skolaLägga upp ett par byxor
Det är faktiskt inte svårt att sy i en knapp och att lägga upp byxben är inte heller så komplicerat men vi ”orkar” inte, vi har ”inte tid” och så vidare. Lättare då att köpa nytt. Varför inte lämna in plagget till någon av de duktiga skräddare som invandrat till Sverige i stället? Hos dem kan man få både kläder och till exempel gardiner uppsydda också.

 

 

 

FiskrensningRensa fisk är väl en baggis
Som tur är kan de som jobbar i fiskdisken där sådana finns och i de få fiskaffärer som finns kvar fortfarande rensa fisk. Vi vill ha lättäten mat utan en massa ben och då är det lättare att använda frysta fiskblock. Dessutom slängs den mesta fisk som tas upp med spö tillbaka i vattnet eftersom det är själva fångandet som är det roliga, inte ätandet av fisken. Det är också bäst för fiskbeståndet.

Kvinna skriver brevSkicka handskrivna brev
Visst är det trevligt att få ett ”riktigt” brev i brevlådan och inte bara mejl eller SMS i telefonen? Gärna skrivet med en vacker handstil. Men det är inte ofta det händer numera. Nu är det till och med okej att tacka för en present eller för en trevlig middag med ett mejl. Hu! (Om man ens skriver och tackar, den artigheten verkar hålla på att dö ut den också.) Många barn behöver aldrig skriva för hand i skolan längre utan sköter skolarbetet på dator eller surfplatta.

 

Retro kökJag ska bara reda såsen
Vill man ha en riktig sås och inte bara en sky måste den redas. Det gör man med smör och vetemjöl eller med någon av de mjölsorter speciellt för redning som finns på mjölhyllan i mataffären. Det kan hända att såsen skär sig eller blir gryning eller full av klumpar men övning ger färdighet. Det är alltid trevligt att kunna säga till de väntande middagsgästerna: Jag ska bara reda såsen, sedan är maten klar.

 

 

 

Retro lantbrukFörsök att slå med lie
För att bevara vissa typer av ängsmarker måste man slå med lie och många byalag samlas varje år för att hjälpas åt med detta. Det krävs en speciell teknik för att slå med lie som man måste lära sig för att jobbet ska bli rätt utfört och för att man inte ska riskera att skada sig. Men för vanlig slåtter är det självklart mer rationellt att använda moderna lantbruksmaskiner.

 

 

 

Kan du stryka skjortor? 60-tals strykjärn
Vi stryker mindre
och mindre men det är mycket tillfredsställande att kunna hänga upp en nystruken skjorta eller blus. Ett knep som fungerar bra om man inte hinner eller vill stryka skjortorna: Lägg skjortan i en torktumlare i cirka 1 minut och häng den sedan på en galge att torka helt. Blir nästan lika bra som strykning!