Bocken föddes och Per klädde av sig

Bocken föddes och Per klädde av sig

Tänk att det är 50 år sedan Gävlebocken föddes och Per Oscarsson chockade hela svenska folket i Hylands hörna. Kommer ni ihåg vad som hände?

LADDAT. Per Oscarsson behåller kalsongerna på, men folkstormen är ett faktum.
LADDAT. Per Oscarsson behåller kalsongerna på, men folkstormen är ett faktum.

Det var reklammannen Stig Gavlén som kom på idén att uppföra en jättelik julbock i halm på Slottstorget i centrala Gävle. Den 1 december 1966 var den 13 meter höga, 7 meter långa och 3 ton tunga bocken på plats. Tanken var att dra kunder till affärerna i centrum och locka gävleborna med en annorlunda ”julskyltning”.

Det var frid och fröjd under december, men på nyårsnatten gick bocken upp i rök. Gärningsmannen hittades och åtalades för grov skadegörelse. Tyvärr blev detta illdåd ingen engångsföreteelse utan bränder och skadegörelse har förföljt bocken vart och vartannat år trots olika försök att skydda den. Det har gått så långt att Stig Gavlén häromåret skrev en insändare i Gefle Dagblad där han tyckte att bocken skulle plockas ner för gott, trots att den fått världsrykte och satt Gävle på kartan.
– Som reklamman tycker jag det känns fel att bygga ett varumärke med mordbrand i bakgrunden, menade Stig Gavlén.

Men bocken är kvar och det finns inga planer på att bryta traditionen, inhämtar vi från Gävle kommun. Där spekulerar man snarare i att kunna fira bockens 100-årsdag 2066. Att tippa hur länge bocken får leva i juletid har blivit en sport och både i Sverige och utomlands förekommer vadslagning i ämnet. En titt i bockens historia väcker många uppseendeväckande minnen. År 1990 byggdes en bock redan i mars för att kunna vara med i filmen Black Jack. För elva år sedan genomfördes en spektakulär attack mot bocken av två figurer utklädda till tomte respektive pepparkaksgubbe. Och hur det gick i år vet ni förstås. Nerbränd direkt!

Ett annat julminne som fyller 50 är skådespelaren Per Oscarssons uppträdande i Hylands hörna, annandag jul 1966. Han kom in utklädd som Don Quijote och Hyland skulle gissa vem som dolde sig bakom masken. Hyland var på strålande humör, men gissade fel och fick hjälp av publiken. När sedan Per Oscarsson ska framföra ett eget nummer blir Hyland mer och mer betryckt, för Oscarsson tar av sig alla kläderna utom kalsongerna. Samtidigt ger han en lektion i sexualkunskap och talar sig varm för invandrare.

Inget kontroversiellt i dag, men då blev det folkstorm. Att vara allvarlig i Hylands Hörna var i sig ett etikettsbrott och att prata sex var något oerhört, även om det var en mindre del av Oscarssons monolog. Den briljante och fritänkande skådespelaren (fint porträtterad i Minnenas Journal nummer 5 i år) fick utstå mycket spott och spe, men blev så småningom folkkär bland annat som polischefen Jörgensson i TV-serien Polisen i Strömstad. Per Oscarsson och hans hustru Kia omkom 2010 när deras hus brann ner.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.