Bland löv, glass och gamla kläder

IMG_8174

IMG_8299

Vilken strålande höstdag! Det sägs att idag var den allra sista ”sommardagen” och den utnyttjades till fullo.

Jag och min huskompis Michis gick upp extra tidigt för att hinna gå förbi glassbaren StikkiNikki som öppnade i Stockholm för några år sedan. Här görs ekologisk glass på plats och den är underbar. Jag har aldrig smakat så god glass någon annanstans. Den enda som kan mäta sig med den var en hemlagad, bitter chokladglass som jag smakade på i Grekland för några år sedan.

StikkiNikki har öppet hela våren och sommaren men nu stänger de sommarnöjet. Imorgon är nämligen den allra sista dagen för i år! Förmodligen är det knepigt att sälja glass på vintern, även i glasstokiga Sverige. Istället öppnad Chokladfabriken på samma plats under det kalla halvåret. Inte fy skam. Men om jag fick önska skulle glassen vara kvar med lite jul- och vintersmaker. Jag tänker kanel, saffran, pepparkaka och glögg. Och kanske lite varmchoklad?

Ni ser, jag drömmer redan bort mot kallare tider. Jag älskar hösten, men jag njöt ändå av denna sommarvärme. Och det var jag inte ensam om idag; alla uteserveringar var fulla, benen var bara och strupar släkte sin törst.IMG_8276IMG_8275 IMG_8211

Efter glassen mötte vi Carl Johan vid Sturekatten, ni vet det gamla cafét som jag berättade om här? Det som två systrar ägde under 1940-talet och som fortfarande är fantastiskt hemtrevligt och mysigt. En riktig pärla mitt i staden.

Tillslut var det dags för vårt riktiga mål: Stockholms Autkionsverks visning för auktionen Fashion. Här samlas vintageplagg från Dior, Channel och Hermès tillsammans med svenska klassiker som Märthaskolan. Det var fantastiskt att se de vackert handgjorda klänningarna från 1950-talet och de gamla koffertarna från 1920-talet. Alla är de gömmor som en gång legat på någons vind eller i någons garderob och som äntligen ska få komma ut och användas igen.

Som jag skrev i Minnenas Journal i våras så är jag tokig i kofferter. Och jag älskar särskilt mycket de som har kvar sina gamla reselappar. Precis som den på bilden här nedan, som verkar ha gått mellan Göteborg och USA.IMG_8297 IMG_8311 IMG_8313 IMG_8323 IMG_8334

Carl Johan lyckades övertala mig att buda på en regnrock från 1960-talet. Vit- och rosarutig och fantastiskt söt. Så nu får jag bara hålla tummarna tills på tisdag och onsdag, då auktionen drar igång!

Här kan ni förresten se ett par fynd från Operans utförsäljning i tisdags! Den senapsgula fracken och hatten kommer från teatern! Hatten är helt fantastisk och hörde en gång till en karaktär som var en präst. Klänningen köpte jag på Galoppisen för 30 kronor härom veckan. En äkta 50-talare med ett helt otroligt mönster! Vi lyckades tyda fram både en segelbåt, en papperskorg och ett kraftverk. IMG_8213 IMG_8263