Årets rockigaste nostalgifest

Årets rockigaste nostalgifest

Vem har inte haft gitarrister som Eric Clapton eller Jimi Hendrix som idoler under uppväxten? Nu kan du på ABBA-museet beskåda exakta kopior av deras gitarrer. Årets rockigaste utställning, vågar vi lova.

VÄRDEFULL. Clabbes hela samling är värd 10 miljoner kronor.

Artist, ljudtekniker, diskjockey, programledare. Claes ”Clabbe” af Geijerstam, 71, har många strängar på sin lyra. Under sina 50 år i musikbranschen har han också samlat på gitarrer. Det började med att han ville hitta alla sina egna, gamla gitarrer som sålts, stulits eller försvunnit genom åren.
– Jag lyckades faktiskt spåra min första gitarr, en Hagström, som jag köpte 1961. Den återfanns efter 50 år i ett övergivet hus i Hälsingland och hade kvar texten ”Tillhör Claes af Geijerstam”, berättar Clabbe.

CROW. De kvinnliga gitarrhjältarna är i minoritet, men en heter Sheryl Crow med sin Fender Telecaster.

Samlarintresset ledde vidare till de stora stjärnornas instrument. Originalen låter sig dock inte köpas. De ligger inlåsta eller betingar miljonbelopp på marknaden. Han fastnade för idén att samla på exakta kopior av de instrument som Eric Clapton, Jimmy Page, Jimi Hendrix och andra stjärnor lirade på.

PAGE. Led Zeppelingitarristen Jimmy Page spelade på en Gibson Les Paul 58, kallad Nummer ett.

Legendariska gitarrtillverkare som Fender och Gibson har skickliga hantverkare som tillverkar dessa kopior i en begränsad upplaga.  Hantverkarna samverkar med artisterna och gitarrerna kallas därför signaturgitarrer. Och de är verkligen exakta i varje detalj. Ta Clabbes favorit, till exempel: Brännmärkena på Eric Claptons slitna, berömda Fender Stratocaster, som han döpte till Blackie, finns med. Ni minns kanske att stjärnorna ofta tog ett bloss medan de lirade. Clapton känns väldigt närvarande när man ser Blackie och lyssnar till hans klassiska spel. Varför blev just gitarristerna så stora stjärnor? De var ekvilibrister, förstås, men också frontmän på scenen. En slags bildmässiga hjältar som ofta levde hårt och satte sina riff ungefär som när en tuffing beträdde scenen i en västernfilm.

CLAPTON. Eric Claptons slitna favorit i mitten döpte han till Blackie.

Utställningen Guitars Of The Stars (Stjärnornas gitarrer) på ABBA-museet i Stockholm visar 50 gitarrer ur Clabbes samling och curatorn Ingmarie Halling är entusiastisk.
– Jag tände direkt på idén, vi älskar samlingen! Ingmarie Halling känner Clabbe sedan 1970-talet då de båda följde ABBA på turné, Clabbe som ljudtekniker och Ingmarie som sminkör. Gitarrerna på den mycket snygga utställningen glittrar i sina montrar och det går naturligtvis att lyssna på hur de lät när det begav sig. Besökarna kan också se filmer om hur det går till att tillverka en gitarr. Både den allmänt nostalgiske och gitarrnörden får sitt.
– Jag är nog en gitarrnörd, säger Clabbe, och vi tror honom när han villigt poserar med tufft kroppsspråk. Så här såg det ut på 60-talet, säger han plötsligt och hissar upp gitarren över magen. Det minns vi!

KING. Lucille heter blueskungen B.B Kings älskling, en Gibson 355.

Clabbe pysslar om sina ögonstenar och spelar på dem emellanåt.
– De behöver gullas med och användas lite ibland. De flesta av gitarrerna är från 1960-talet. Kanske är rockens gitarrhjältar ett minne blott, tänker vi inför de blänkande skönheterna på ABBA-museet.

HENDRIX. Jimi Hendrix brände upp sin Fender Stratocaster 1962 på Montereyfestivalen.

Titel: Guitars Of The Stars.
Plats: ABBA-museet i Stockholm.
Pågår: Hela 2018
Läs mer: www.abbathemuseum.com

Clapton på Gröna Lund
Nära. Eric Clapton 1974 på Gröna Lund. Han är Minnenas Journals gitarrhjälte. Lyssna på och se honom i aktion på Youtube. Sök till exempel ”clapton bad love live 1990” där han framträder med Blackie, cigarett och allt.