Anita skrev en roman om släkten: ”Jag blev helt uppslukad av kvinnornas öde”

Anita skrev en roman om släkten: "Jag blev helt uppslukad av kvinnornas öde"

Anita Hammarstedt gick från siffror till bokstäver. Efter 50 år som ekonom började hon skriva. Anitas bok om fyra starka kvinnor i sin släkt är en gripande berättelse om Sverige.

Efter pensioneringen bestämde sig Anita Hammarstedt för att skriva en bok om sitt liv. En perfekt present till barn och barnbarn.
– Det var så roligt att jag ville fortsätta skriva, säger Anita när vi träffas i hennes och maken Pierres rymliga lägenhet i Uppland Väsby. Jag funderade på att skriva om min farmor Sigrid, men projektet växte. Hon forskade vidare, bland annat i släktens rötter i Malmköpingstrakten, och hittade Christina Gabrielsdotter, farmors mormors mor som det dessutom fanns en bild på!
– Jag fick hjälp av hembygdsföreningen och plöjde deras tio årsböcker, berättar Anita.

Christina Gabrielsdotter, född 1808, fick sex barn med olika män, men gifte sig aldrig, och de flesta barnen nådde inte vuxen ålder. Kungliga Södermanlands Regemente hade sin permanenta övningsplats i trakten och det ledde till många tillfälliga förbindelser mellan rekryterna och traktens kvinnor. I korta kapitel på ett lättläst språk berättar Anita om Christina och tre kvinnor med familjer som följde Christina i senare släktled. Personerna är noga kartlagda i Anitas släktforskning och flera händelser i romanen har hänt i verkligheten.

1873

1808–1873. Christina Gabrielsdotter.

Men för att göra deras historia mer levande har Anita gett sina förfäder tankar, utvecklat deras kringhistorier och placerat människorna i korrekta, tidstypiska miljöer. Christinas dotter Emilia får vi följa på en resa till huvudstaden där hennes man skomakaren Jakob fått jobb. Det är trångbott och smutsigt i dåtidens Stockholm och efter åtta år reser de tillbaka. Emilias glädje i romanen är inte svår att förstå. Emilias dotter Olga var duktig på att sy och något av en entreprenör. Det får Anita fram genom att låta henne anta en stor utmaning i hushållet där hon arbetar som piga. Olga tar på sig att akut laga en ridklädsel som spruckit. Misslyckas hon blir det sparken, men hon ror i land med uppgiften och blir senare en duktig yrkesmänniska. Maken Henning är skomakare och de inreder sitt hem som en kombinerad bostad och verkstad. En teckning är bevarad som visar hur hemmet såg ut! Dikt och verklighet går hand i hand. Anita Hammarstedt har en berättarteknik som påminner om Per Anders Fogelström i hans böcker om Stockholm som inleddes med Mina drömmars stad (1960). Fogelström var spränglärd i sakfrågorna och lyckades ge berättelsen liv genom att befolka den med mänskliga öden och äventyr.

1837-1891. Emilia och hennes man Jakob.

Anitas farmor Sigrid blev 92 år och har försett Anita med många historier som levt vidare i släkten. De har hon kunnat väva in i sin bok. Mycket hjälp fick hon av sin faster som var bra på att spara familjebilder. Även en hel del miljöer i släktens sörmländska hembygd är bevarad. På en vägg hemma hos Anita hänger en målning av ett hus i Vadsbro. Dit flyttade Sigrid och hennes man Gunnar på 1920-talet och där växte Anitas pappa Roland upp. Gunnar är skräddare och får senare jobb på Lidvalls skrädderi i Stockholm som startats av tre bröder. De hade tidigare verksamhet i S:t Petersburg där firman sydde alla tsarens uniformer. När revolutionen bröt ut 1917 flydde bröderna till Sverige. Ett fascinerande sidospår i släkthistorien som Anita forskade på och som ledde till en spännande kontakt med skådespelerskan Yvonne Lombard som tillhör släkten. Gunnar och Sigrid drabbas hårt av tidens gissel. Gunnar är nära att stryka med av spanska sjukan 1918 och tvillingsönerna Erik och Åke dör i späd ålder.

1897-1991. Sigrid med maken Gunnar.

Anitas släkthistoria är därmed en skakande skildring av Sverige för inte så länge sedan. Hårt slit för brödfödan som pigor och tvätterskor, karlar som dricker och kladdar. Inga sociala skyddsnät, Christina Gabrielsdotter hamnade på fattighuset under sina sista år. Hög barnadödlighet och hem som saknade alla våra bekvämligheter, men som vi i boken får se växa fram med tiden liksom järnväg och andra kommunikationer. Men visst fanns det glädjeämnen och stunder av lycka också i fattigdomen.
– Familjesammanhållningen var stark, säger Anita, och man stöttade varandra. Det tycks vara en röd tråd i min släkthistoria. Anita har i sitt skrivande tagit hjälp av en professionell redaktör och har utvecklats mycket.
– Jag kan bli helt uppslukad av skrivandet och det är också jättekul att vara ute och berätta om böckerna, säger hon. Det finns ett stort intresse.

 

FÖRÄLDRARNA. Anita Hammarstedts pappa Roland och hans hustru Dagmar. Bilden är tagen 1943 under brinnande världskrig. Anita föddes året efter.

Aktuell med ny bok
Namn: Anita Hammarstedt, född 1944.
Familj: Maken Pierre, två söner, tre barnbarn.
Bor: Upplands Väsby.
Bakgrund: Numera pensionär efter 50 år som ekonom.
Hobby förutom skrivande: Bridge.
På gång: Sin fjärde bok som heter Från Rörstrand till Rio – porslins-arbetare som emigrerade.

Boken Fyra generationer kvinnor tog två år att skriva och ges ut på AVH förlag. Beställ och läs mer om henne och hennes böcker på www.avh-forlag.se Telefon 0709-82 00 16.
Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.