Allt fler nappar på Hennings museum

Allt fler nappar på Hennings museum

Vill du se de svenska fiskerullarna som världen talar om ska du åka till Svängsta. De prisbelönta samlingarna finns i museet där Henning Karlsson vägleder, han har jobbat med ABUs rariteter i snart 69 år. 

Henning Karlsson, 83, guidar gärna i sportfiskarnas museum.

Visst har du sett bilder på kungen när han håvar upp lax efter lax ur Mörrumsån. Och sannolikt har du någon gång testat att fånga gammelgäddan med ABU:s prylar som dominerat sportfiskemarknaden sedan urminnes tider. Även om en del av rullarna har livstids garanti så har många av redskapen fallit i glömska. I dag är flera av de gamla ABU-rullarna riktiga rariteter i samlarkretsar.
– En sån här får du betala tiotusentals kronor för om du överhuvudtaget hittar någon, säger Henning Karlsson när han plockar fram en oanvänd Recordrulle från 1940-talet. Då kostade den 28 kronor, vilket innebär att fiskerullar kan vara bättre än aktier som investeringsobjekt.

Guldrulle. Den här Ambassadeur 5600 C4 är guldpläterad med 24 karats guld och tillverkades endast i 350 exemplar.

För Henning Karlsson handlar samlandet av fiskeutrustning inte om pengar utan om nostalgi och en genuin vilja att bevara äldre föremål. Redan som trettonåring började han jobba på fabriken som på den tiden tillverkade taxametrar och avancerade fickur.
– Det var under kriget och de flesta av de yngre var inkallade till militärtjänstgöring. Så det var ett gäng småpojkar samt gamla gubbar som skötte produktionen, säger Henning som sedan blev kvar på företaget.

Proffsrulle. Ambassadeur 5000 CDL är en rulle från 1963 för finsmakaren.

Efter kriget exploderade intresset för sportfiske och försäljningen sköt i höjden, vilket den kompletta samlingen av den 60-årssjubilerande fiskekatalogen Napp och nytt vittnar om. Här finner vi de första Recordrullarna som tillverkades från 1940 och bestod av en relativt enkel konstruktion jämfört med dagens rullar. Trots hög kvalitet blev Recordrullarna aldrig populära utomlands på grund av de omfattande handelsrestriktionerna under och efter kriget. Men när fabriken lanserade sin Ambassadeur väckte den stor uppmärksamhet i hela världen. Här kunde fritidsfiskarna få tillgång till värdefulla finesser som frikopplingsbar spole, centrifugalbroms och inställbar slirbroms.
– Då var vi stolta. Flera av nyheterna patenterades men i dag har patenten löpt ut. Så i dag erbjuder alla tillverkare av multiplikatorrullar de här funktionerna, säger Henning Karlsson när han öppnar de olika skåpen som är sprängfyllda av rullar.

Klassiker. ABU:s välbekanta 444:a har använts av åtskilliga fritidsfiskare genom åren. Här är en modell i genomkärning.

Här finner vi förutom de olika varianterna av Record och Ambassadeur även prototyper som aldrig kom ut på marknaden samt märkliga färgkombinationer som antingen var för vågade eller före sin tid. I museet visas även rullar som är anpassade till den kontinentala marknaden istället för den nordiska. I övriga Europa är det vanligare att man fiskar med öppna haspelrullar istället för spinnrullar.
– Därför utvecklades nya serier av haspelrullar som till exempel ABU 333, 444 och Cardinal, säger Henning Karlsson som trots sin ålder på 82 år är pigg och gärna guidar besökare i museet.

Har du en sådan här hemma? Grattis, den är värd en hel del i samlarkretsar.

Trots att han inte marknadsför museet och att det krävs att man ringer hem till honom för att avtala om guidning har ändå sammanlagt 30 000 besökare sett utställningarna. Museet har belönats med Alice Tegnérs stipendium, landstingets kulturpris samt Riksantikvarieämbetets medalj och diplom.
Fotnot. ABU står för Aktie Bolaget Urfabriken.