Allhelgona eller alla helgons dag?

Allhelgona eller alla helgons dag?
Retro man
Vilken dag skulle man gå till graven nu igen? Foto: Sjöbergs Bildbyrå.

 

Det är en mysig men förvirrande helg som vi har framför oss. Alla helgons dag, allhelgonadagen, själarnas dag, allhelgonaafton och Halloween inträffar nästan samtidigt men de står för olika saker. Det är dags att bena ut det här en gång för alla!

Allhelgonadagen var länge samma sak som alla helgons dag. Så det är inte så konstigt att de har så snarlika namn. Allhelgonadagen och alla helgons dag har samma historia. Från början kommer de från katolska kyrkan som under medeltiden ville att vi skulle fira våra helgon. Det var en helgdag framtills år 1772 då många röda dagar försvann i och med den stora almanacksreformen. Flera hundra år senare, år 1953 blev allhelgonadagen och alla helgons dag två olika saker. Det här skapade en viss förvirring. Då bestämnde man nämligen att alla helgons dag åter skulle bli en helgdag, och nu skulle den firas på en lördag (som på den här tiden var en arbetsdag). Men i och med att man gjorde det, så hängde namnet allhelgonadagen kvar med det gamla datumet 1 november.

Alla helgons dag var den nya helgdagen, och det är då vi idag lunkar till kyrkogården för att se ett hav av ljus breda ut sig. Det ser nästan ut som en stjärnhimmel ovanför gravarna. Vi började tända ljus vid våra släktingars gravar i slutet på 1800-talet. Det var en tradition att göra det runt den här tidpunkten på året och på självaste julafton. Men efter andra världskriget slutade vi att gå till gravarna vid julafton och fokuserade på att gå under denna mörka tid på hösten.  Alla helgons dag firas första lördagen som kommer mellan 31 oktober- 6 november. I år är det alltså dags nu på lördag den 2 november!

189749
Vem vet, pumpor kanske står sida vid sida med lyktorna på alla helgons dag? Foto: Sjöberg Bildbyrå.

 

”Alla själars dag”. Alla helgon kunde ju inte få all uppmärksamhet, den vanliga människan måste ju också få lite kärlek. Från 1000-talet var alla själarnas dag den dagen så man skulle sända en extra tanke till sina släktingar och själarna som man inte var säker på hade kommit till himlen. Alla själarnas dag var då dagen efter allhelgonadagen, alltså 2 november. Den dagen försvann dock från kalendern under historiens gång. Så år 1983 gjorde den en comeback! Och häng med nu, för inte nog med att alla själars dag kom tillbaka – datumet ändrades dessutom från att ha varit dagen efter allhelgonadagen till att bli dagen efter alla helgons dag. Det vill säga att alla själars dag nu för tiden alltid är den första söndagen efter alla helgons dag. Så vad händer då? Jo,enligt svenska kyrkan så är det denna dag som man ska sända en extra tanke till sina döda släktingar. Dock fortsätter vi att tänka på dom och tända ljusen på alla helgons dag, den första lördagen mellan 31 oktober-6 november.

Allhelgonaafton och Halloween har med varandra att göra. Jo, för namnet Halloween kommer från namnet allhelgonaafton från början. På engelska kallades allhelgonaafton för All Hallows Eve, vilket blev namnet Halloween. Det firades på Irland och i USA, och idag firar vi det i Sverige också. I Sverige firar vi rent faktiskt ”Alla helgons afton” dagen före Alla helgons dag, dvs i år fredag den 1 november. När Halloween ska firas i Sverige finns ingen riktig praxis för. Det är sagt att det alltid är 31 oktober, men i Sverige passar vissa på att fira Halloween helgen innan för att det inte ska krocka med samma helg som alla helgons dag. Så det är inte så svårt att bli lite förvirrad. Men oavsett förvirring så är de alla mysiga traditioner. Vi får hälsa på våra nära och kära, både de som lever och de som vi saknar.

En liten lathund inför årets firande:

31 oktober: Halloween. Infaller i USA den 31 oktober. I Sverige har vi inget kalenderdatum för denna sed, vilket gör det lite förvirrat. Många väljer att gå ”bus eller godis” helgen före  halloween. Andra följer regeln ”Bus på fredag och ljus på lördag”.

1 november: Allhelgonaafton. Firas fredagen innan Alla Helgons dag. I år är firas därför både Allhelgonaafton och Allhelgonadagen fredagen den 1 november.

1 november: Allhelgonadagen. Denna dag infaller alltid den 1 november. Först var det samma som alla helgons dag, men 1952 fattades beslut om att flytta alla helgons dag till lördagen som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Då fick 1 november namnet allhelgonadagen i den svenska almanackan

Första lördagen mellan 31 oktober – 6 november: Alla helgons dag. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag, alltså en röd dag. Då tänder vi ljus på gravarna! I år infaller Alla helgons dag den 2 november.

Dagen efter alla helgons dag: Alla själars dag.