Alice Babs svävade fritt när hon sjöng

Babs-febern griper omkring sig!, skrev en stor kvällstidning efter premiären av Swing it, magistern! 1940. Då var 16-åringen redan känd inom musikkretsar för sin röst som kunde stegra oktav efter oktav utan att någonsin brista.

Alice Babs fick en bra skolning av sin far Jean Edvin Nilson som 1939 skrev Joddlarflickan, hennes första skivinspelning. Hon blev snabbt ett eftertraktad och hann göra ett 20-tal musikfilmer innan världsartisterna köade. Tillsammans med jazzmusikerna Svend Asmussen och Ulrik Neumann bildade hon trion Swe-Danes i slutet av 1950-talet. De tre virtuoserna skapade sig snabbt ett världsrykte och i USA satt jazzlegenden Duke Ellington och bestämde sig för att skriva musik för henne. I en intervju berättade han varför: ”Alice Babs har den mest unika röst jag har hört. När Alice inte sjöng det jag skrev fick jag använda mig av tre olika sångerskor!”

De stora tidningarna världen över hyllade deras samarbete som varade i 11 år.

Alla vi barn som föddes på 1950-talet minns hur hon tillsammans med dottern Titti sjöng Droppen Dripp och Droppen Drapp. Titti har tidigare berättat för Minnenas Journal: ”Folk trodde att det var en trickinspelning när vi lät som droppar.”

Klicka på bilden nedan och hör hur det svänger om Alice Babs.

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.